Republica Moldova a recepționat un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal „Influvac Tetra”. Serul a fost achiziționat din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Compoziția vaccinului respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinul antigripal „Influvac Tetra” oferă protecție împotriva gripei sezoniere cauzate de virusurile A(H1N1), A(H3N2), și B.
Vaccin pentru imunizarea grupurilor cu risc crescut de îmbolnăvire
Vaccinul este produs în Olanda. Acesta are o valoare de circa 17 milioane de lei (850 mii de euro).
Lotul urmează să fie distribuit centrelor de sănătate publică teritoriale. Ulterior, serurile vor fi transmise instituțiilor medico-sanitare din țară pentru vaccinarea personalului din contingentele profesionale și a grupurilor cu risc crescut de îmbolnăvire de gripă, conform planului de imunizare. Este vorba de persoanele cu maladii cronice și imunitate compromisă, vârstnicii, gravidele, lucrătorii medicali și angajații structurilor de forță etc.
Vaccinul a fost stocat la Depozitul Național de Vaccinuri din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Vaccinul antigripal reduce riscului de apariție a formelor severe ale bolii
Specialiștii în sănătate reiterează că vaccinarea reprezintă cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. Printre beneficiile vaccinării se enumeră reducerea riscului de apariție a formelor severe ale bolii și diminuarea numărului de cazuri de îmbolnăvire.
De asemenea, vaccinarea contribuie la prevenirea complicațiilor, spitalizărilor și a deceselor asociate gripei. Totodată, măsurile de igienă personală printre care spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos şi alimentația bazată pe legume și fructe, sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă.
Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei și a COVID-19, pentru a asigura protecție contra ambelor infecții caracteristice sezonului rece.
Anul trecut, Republica Moldova a recepționat pe 20 septembrie un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal. Acesta a fost procurat din sursele fondului măsurilor de profilaxie al CNAM. Lotul a fost administrat în proporție totală până la finele lunii ianuarie 2024.