Pregătiri pentru sezonul rece. Anunțul premierului Dorin Recean despre tarifele la gaz și electricitate

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: gov.md

Republica Moldova. În acest sezon rece, moldovenii nu vor plăti tarife mai mari la gaz și electricitate. Asigurările vin din partea prim-ministrul, Dorin Recean. Oficialul s-a referit la subiectul tarifelor la începutul ședinței de Guvern.

Premierul semnalează atacuri cu informații false

Șeful Executivului a vorbit despre anumite informații false care ar fi apărut în spațiul public. Acestea ar viza tarifele la gazele naturale și la energia electrică.

„Campania electorală încă nu a început, dar văd că, de parcă ar fi la comandă, a început un atac cu informații false, în mod special în ceea ce privește tarifele la gazele naturale și la energia electrică. Guvernul într-adevăr nu poate să cunoască ce va fi pe piața internațională. Totuși, vreau să asigur toată lumea că moldovenii în acest sezon nu vor plăti tarife mai scumpe la gaz și electricitate”, a afirmat Dorin Recean.

Tarife gaze naturale/Sursa foto: agora.md

„Cei care participă în campania electorală, vreau să-i rog să se concentreze pe proiecte de dezvoltare. Să arate mai degrabă cum ei vor dezvolta Republica Moldova, decât să promoveze diferite informații false”, a spus Dorin Recean.

În ultimele luni, prin decizii ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost reduse tarifele la gazele naturale, electricitate și la energia termică centralizată.

Autoritățile se pregătesc pentru sezonul rece

Autoritățile au aprobat recent un Plan de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2024-2025. Acesta prevede mai multe acțiuni privind asigurarea cetățenilor cu resurse energetice.

Documentul include 45 de măsuri pentru asigurarea securității furnizării de resurse energetice în iarna acestui an, inclusiv reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15% și promovarea utilizării combustibililor alternativi. Planul prevede două scenarii de comportament a concernului rus Gazprom, după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025.

Gaze. Sursa foto: Arhiva EvZ

Potrivit planului, către mijlocul lunii noiembrie urmează a fi create stocurile de securitate de gaze naturale de 15% din consumul anual mediu. La fel, vor fi completate rezervele de stat de păcură și cărbune până la nivelul maxim prevăzut.

Se preconizează verificarea și mentenanța generatoarelor electrice din instituțiile publice și dotarea cu generatoare a instituțiilor în care acestea lipsesc. La fel, se prevede utilizarea biocombustibilului solid în instituțiile dotate cu cazane speciale.

Totodată, pentru asigurarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului, în scenariul pesimist va fi nevoie de majorat importul de energie din țările UE și creșterea capacității comerciale la granița România - Republica Moldova.

Activitățile de pregătire către sezonul rece vor fi coordonate și monitorizate de către o Comisie guvernamentală specială.