Primii care vor fi vaccinați anti-COVID-19, când imunizarea va fi posibilă, vor fi angajații din sănătate, personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale, persoanele cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infectării cu coronavirus și alte categorii de personal din domenii considerate esențiale pentru buna funcționare a societății - au precizat azi autoritățile, după aprobarea Strategiei naționale de vaccinare, în ședința de guvern de aseară.
După ce categoriile prioritare vor fi vaccinate, întreaga populație va avea acces la imunizare, iar estimarea de la acest moment indică un procent de 70% din totalul populației ce ar putea fi implicat în această campanie.
Pentru că vaccinarea va fi gratuită și voluntară, succesul va depinde foarte mult de conformarea cetățenilor, astfel că guvernul a făcut un apel către toate instituțiile implicate, dar și către specialiști și, în general, către societatea civilă să sprijine campania.
Până acum s-a stabilit unde vor fi depozitate dozele pe care le va primi România și care vor reprezenta 4,6% din totalul vaccinurilor care vor fi livrate lunar în Uniunea Europeană. Comisia a încheiat până acum șase contracte cu mari companii farmaceutice care au în lucru variante de vaccin anti-COVID-19, aflate în diferite faze de testare. Toate aceste companii și-au pus la punct graficele de livrare și se așteaptă ca la începutul lunii viitoare să se emită primele avize de la Agenția Europeană a Medicamentului – explica, duminică, ministrul Sănătății nelu Tătaru.
Autoritățile de la Bruxelles au subliniat, în repetate rânduri, că vor fi aprobate doar vaccinuri sigure și eficiente. Realizator: În campania națională de vaccinare anti-COVID-19 vor fi implicate alături de Ministerul Sănătății, Internele și Ministerul Apărării. Strategia de vaccinare va fi discutată săptămâna viitoare în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (Rador)