Prefectura Mureş a notificat Primăria Târgu Mureş cu privire la existenţa unor plăcuţe bilingve cu denumirile străzilor şi a impus municipalităţii un termen de trei zile pentru îndepărtarea acestora, operaţiunea fiind în derulare, potrivit News.ro.

Prefectul judeţului, Lucian Goga, a declarat, astăzi, că a notificat Primăria după ce a văzut o plăcuţă pe strada Gheorghe Doja pe care era trecută şi denumirea în limba maghiară, respectiv „Dozsa Gyorgy”.

„Am notificat Primăria că pe o stradă există montate plăcuţe bilingve, astfel nefiind respectată legislaţia românească în vigoare. Am acordat un termen de trei zile pentru intrarea în legalitate. Precizez că noi am constatat existenţa plăcuţei pe o stradă, dar dacă există şi altele, trebuie îndepărtate, conform legii”, a precizat prefectul.

În urma demersului prefectului, UDMR a reacționat și a transmis o poziţie în care arată că reprezentantul Guvernului în judeţ „a comis o ilegalitate, un abuz în serviciu şi şi-a depăşit cu mult atribuţiile atunci când a somat primarul municipiului să îndepărteze plăcuţele cu denumirile în limba maghiară a străzilor, fără să fi avut vreun temei juridic relevant pe care să îl invoce în notificarea sa”.

„Organizaţia municipală a UDMR a protestat şi a cerut explicaţii în scris din partea Prefecturii, referitor la acest demers. În cazul în care prefectul nu îşi retrage cu dispoziţiile efect imediat, conducerea centrală a Uniunii are în vedere reacţii ferme în acest sens. Solicităm pe această cale prefectului să dea curs cererii noastre justificate, să îşi retragă dispoziţiile ilegale şi să facă posibilă reamplasarea indicatoarelor bilingve cu denumirile străzilor în Târgu Mureş”, explică UDMR într-un comunicat de presă.

Prefectul Lucian Goga a precizat că „UDMR nu invocă o lege pe care aş fi încălcat-o. Eu am procedat în deplină legalitate, prefectul prin lege având obligaţia de a veghea la respectarea legii”.