Prefectul Toni Greblă, atac la primarul Nicușor Dan. „Bucureștenii ar putea îngheța în locuințe”

Prefectul Toni Greblă, atac la primarul Nicușor Dan. „Bucureștenii ar putea îngheța în locuințe”

Răcirea vremii, în această perioadă va provoca noi probleme locuitorilor municipiului București, susține prefectul Toni Greblă. Oficialul cere măsuri urgente pentru ca locuitorii orașului să nu sufere mai mult decât este nevoie. Toni Greblă atrage atenția că astfel de lucruri nu pot fi luate în joacă pentru că este în joc siguranța oamenilor.

Odată cu răcirea vremii și apariția fenomenelor specifice acestei perioade, ploi, lapoviţă şi chiar ninsori, bucureștenii se confruntă cu noi probleme legate de încălzirea locuințelor. În aceste condiţii, prefectul Capitalei Toni Greblă cere măsuri urgente astfel încât locuitorii orașului să nu rămână în frig în această iarnă. Prefectul atrage atenția că, în cazul în care nu se intervine la timp, caloriferele locuințelor din București, racordate la sistemul de termoficare vor înregistra temperaturi foarte scăzute, de 12 grade, mult sub nivelul de confort.

„Chestiunea cu căldura nu este de joacă! Problema este foarte serioasă. Cât despre infrastructura critică, trebuie spus că nici un furnizor nu are voie să oprească total furnizarea. Trebuie să livreze un minim de gaze, acest lucru înseamnă că apa din calorifere să ajungă până la 25 de grade. Nu temperatura ambientală, ci mă refer la temperatura din calorifere”, a declarat prefectul Toni Greblă.

Potrivit spuselor sale, fără o intervenție a autorităților, temperatura din locuințele bucureștenilor ar putea scădea în jurul nivelului de 12 grade Celsius, mult sub cel de confort. El a dat ca exemplu situația proprietarilor de locuințe care dețin centrale termice proprii și care își setează temperatura la un nivel dorit, de 55 - 70 grade, în funcție de preferințe.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poți ajunge în casă la 12 grade, dacă, în calorifere, apa este de 25 grade. Situația aceasta ar crea un disconfort foarte grav pentru bucureșteni. Nu e vorba că vom fi la 19 grade în casă, ci la 12 grade, dacă nu se rezolvă situația”, a mai declarat prefectul Capitalei, la DC News.

Primăria Generală anunță noi investiții în termoficare

La începutul acestei luni, primarul general, Nicușor Dan, a anunțat că a semnat contractele de proiectare și execuție pentru modernizarea a 210 km de rețea de termoficare. Mare parte a fondurilor provin de la Comisia Europeană, iar valoarea investiției este de circa 260 milioane de euro, din care 200 milioane de euro fonduri nerambursabile. Lucrările sunt programate să înceapă în primăvara anului viitor.

„Este cea mai mare investiție în termoficare din acest mandat, cu o valoare de 260 de milioane de euro, din care 200 de milioane euro fonduri nerambursabile. Contractele pentru proiectare și execuție au fost încheiate pe o perioadă de 4 ani, iar proiectarea a fost deja demarată, astfel încât să putem începe lucrările de execuție din primăvara anului viitor”, a anunțat Nicușor Dan la semnarea contractelor.

Bucureștenii, condamnați la frig. Nicușor Dan, refuzat de premierul Ciucă: „Nu putem să dăm bani doar pentru Primăria Capitalei”

sursa: Arhiva EVZ

Bucureștiul are una dintre cele mai vechi rețele de termoficare

Potrivit datelor oficiale, Termoenergetică furizează energie termică pentru 10.032 de asociații de proprietari/locatari din 8.091 de blocuri de locuințe, pentru 74 de cămine și 313 imobile/case, reprezentând aproximativ 1.170.000 de locuitori. Populația consumă 92,21% din cantitatea totală de energie termică furnizată.

Termoenergetica este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, dar și printre cele mai vechi.

Astfel, din 851,84 km de conductă de rețea primară de transport apă fierbinte, peste 65% este mai veche de 25 de ani, 10% are între 20 și 25 de ani, 11% între 10 și 20 de ani și doar circa 14% mai puțin de 10 ani. Din cei 2.763 km conducta rețea secundară, peste 45% are o vechime mai mare de 25 de ani, 14,4% între 20 și 25 de ani, 23% între 10 și 20 de ani și circa 17% mai puțin de 10 ani.

Sistemul  de termoficare din București a avut în 2021 pierderi de căldură de circa 37%, potrivit bilanțului energetic publicat de Primăria Capitalei. Din cele circa 4,7 milioane gigacalorii cumpărate de Termoenergetica în 2021, circa 1,7 milioane s-au pierdut. La un preț mediu de 300 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, asta înseamnă o pierdere de circa 500 milioane lei.