Întrebat despre situaţia judecătoarei Aspazia Cojocaru, magistratul ameninţat cu moartea în timpul derulării procedurilor privind referendumul naţional din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean ne-a declarat: "După cum ştiţi, este de acum problema procuraturii cine a ameninţat-o. Aşteptăm şi noi, toţi membrii Curţii, rezultatele cercetărilor pentru că vrem să ştim dacă e aşa şi cine a făcut asta!".
Augustin Zegrean a catalogat ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament, înainte de a se realiza cvorumul necesar citirii hotărârii CCR, ca fiind ceva "normal". "Aşa fac parlamentarii", a spus judecătorul constituţional. Zegrean a negat acuzaţiile lansate la adresa instanţei pe care o conduce:"Cum să facă instanţa constituţională un abuz de drept? Nu este niciun abuz. Nu trebuia niciun raport să facem. Raportul este inclus în hotărârea dată de Curte şi prezentată plenului reunit al Celor două Camere ale Parlamentului. Confuzia politicienilor pleacă de la faptul că în Legea CCR se vorbeşte despre hotărâre, iar în Legea referendumului se vorbeşte de raport.Termeni diferiţi pentru aceeaşi finalitate. Iar ipoteza scoasă că hotărârile CCR nu sunt general obligatorii e absurdă.Este o neînţelegere. Hotarâre e un termen generic. Toate deciziile şi toate hotărârile Curţii sunt general obligatorii”.
"Mi se pare periculoasă dorinţa unora de a spune că suntem mai puţini decât în realitate"
Întrebat cum comentează poziţia exprimată ieri de fostul preşedinte al României Ion Iliescu prin care acesta spunea Parlamentului să "corecteze" verdictul dat de Curte, Augustin Zegrean a declarat: "Eu respect bătrânii. Procedura suspendării preşedintelui se încheie cu publicarea hotărârii Curţii în Monitorul Oficial. Din acest punct de vedere, sigur că este grav ce s-a spus".
 Referitor la chestiunea listelor permanente, Zegrean a precizat:"Curtea a spus ce a avut de spus, cu votul prevăzut de lege, două treimi din Plen. Ce vă pot spune şi eu, personal, este că nu vreau să dispară poporul român nici măcar prin recensământ. Mi se pare periculoasă dorinţa unora de a spune că suntem mai puţini decât în realitate. Nu contează unde locuieşti, în România sau în altă ţară de pe pământul ăsta, tot români sunt. Şi dacă au încă cetăţenia română, atunci au drept de vot”.
"Şi aşa s-a fac destul rău României"
 Augustin Zegrean, aflat acum în concediu, la Bistriţa, va participa pe 9 septembrie la "Cercul" preşedinţilor Curţilor Constituţionale din Europa, ce va avea loc la Viena. Şefii celor 46 de Curţi Constituţionale din europa se întâlnesc pentru a stabili tema conferinţei ce va avea loc peste doi ani, ordinea de zi a evenimentului.
"Toate Curţiele europene au fost cu ochii pe noi. Voi fi întrebat dacă vrem să fie trecut pe ordinea de zi a Conferinţei situaţia prin care a trecut instanţa noastră. Dar am să spun că noi nu vrem. Şi nu vrem pentru că nu dorim să facem din România un subiect internaţional din punct de vedere constituţional. Şi aşa s-a fac destul rău României”, a încheiat Zegrean.