Motivele pentru amânarea aderării la Schengen nu trebuie căutate în Bulgaria, a declarat preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev. Întrebat de ziarişti bulgari ce de Bulgaria nu va adera la Schengen în acest an, Plevneliev a amintit că în luna decembrie se aşteaptă un nou raport pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
"Este evident că România şi Bulgaria sunt la pachet în dosarul Schengen. Aşadar, trebuie să aşteptăm ca România să-şi facă temele. Sperăm că ei (românii - n.r.) vor primi un raport pozitiv spre sfârşitul anului", a spus Plevneliev, citat de corespondentul Agerpres. Preşedintele bulgar a adăugat că executivul european a lăsat să se înţeleagă că există totuşi o diferenţă între România şi Bulgaria, programând următorul raport pe justiţie pentru decembrie, în cazul Bucureştiului, şi pentru sfârşitul anului viitor, în cazul Sofiei.
Ministrul bulgar de interne Ţvetan Ţvetanov a declarat că de vină pentru amânarea aderării României şi Bulgariei la Schengen este populismul unor ţări membre. În opinia lui, cele două ţări au devenit ostatici disputelor politice interne din unele state europene.
Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a subliniat, ieri, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, angajamentul său de a găsi o soluţie pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Delegaţia României la Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Luxemburg a fost condusă de ministrul Mircea Duşa. În intervenţia sa, acesta a susţinut că România a avut, în toată această perioadă, "o atitudine constructivă şi orientată spre interesul comun, acţionând deja ca un stat membru Schengen", se arată într-un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Interne.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a confirmat îndeplinirea de către România şi Bulgaria a tuturor criteriilor de aderare, inclusiv a măsurilor complementare, şi a reiterat necesitatea adoptării unei decizii pozitive cât mai curând posibil, a mai menţionat.