Predicțiile celor mai tari spioni din lume despre viitorul nostru: Lumea, fără direcție, haotică și volatilă

Sursa: Pixabay

Trăim într-o lume volatilă, adică totul în jurul nostru se schimbă rapid și continuu. Obiectivele valabile astăzi pot să fie foarte diferite de obiectivele valabile de mâine. Prioritățile de astăzi nu sunt și prioritățile de peste o săptămână, spun cei care au întocmit Raportul Tendințelor Globale.

Directorul FBI Christopher Wray, directorul NSA, generalul Paul Nakasone, directorul National Intelligence Avril Haines, directorul CIA William Burns și directorul DIA, locotenentul general Scott Berrier, la fiecare patru ani, au venit cu scenarii despre ce ne poate așteptă în viitorul apropiat încercând să răspundă la cele mai grele întrebări care stau pe buzele multora:

1. Coexistența pașnică între SUA și China bazată pe beneficiul economic reciproc?

2. O lume haotică și divizată care încearcă să se recupereze după dezastrele naturale majore cauzate de schimbările climatice?

3. Sau un Al Treilea Război Mondial catastrofal?

Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care și le pune comunitatea de informații din SUA atunci când pregătește unul dintre cele mai importante și interesante rapoarte de securitate națională.

Publicat la fiecare patru ani din 1997, Raportul Tendințelor Globale este evaluarea globală a comunității de informații a tendințelor geopolitice

Acest raport își propune să descrie scenarii realiste cu care factorii de decizie se vor confrunta peste 20 de ani. După cum se arată în prefața raportului din acest an, cea de-a șaptea iterație, scopul comunității de informații nu este să spună în mod specific cum va arăta lumea în 2040, ci mai degrabă să evidențieze problemele și tendințele care ar putea crește în importanță.

Publicarea acestei versiuni a raportului a cuprins amenințările cu care se va confrunta lumea în anii următori.

Renașterea democrațiilor

În acest scenariu, democrațiile deschise din întreaga lume văd o renaștere condusă de SUA și aliații săi.

Progresele tehnologice rapide și cooperarea sporită între sectoarele public și privat facilitează o expansiune rapidă a economiei globale, scoțând mai mulți oameni din sărăcie, îmbunătățind calitatea vieții și implicându-i în societățile lor.

În schimb, societățile cu control autocratic asupra cetățenilor lor, cum ar fi China și Rusia, rămân în urmă pe măsură ce capacitatea lor de a inova stagnează.

O lume în derivă

Într-un alt scenariu foarte sumbru, lumea este un loc fără direcție, haotic și volatil, deoarece instituțiile, normele și regulile internaționale s-au prăbușit și doar câteva țări continuă să le respecte.

Principalele țări producătoare de petrol, cum ar fi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Angola, se confruntă cu o stagnare economică, care a alimentat diviziunile societale și instabilitatea politică. Ascendența Chinei continuă pe măsură ce Occidentul rămâne în urmă. În această lume volatilă, multe provocări globale sunt lăsate neabordate.

Cine va conduce lumea?

În raport se mai arată că SUA și China conduc lumea printr-o relație comercială robustă care acordă prioritate creșterii economice.

Concurența marilor puteri continuă și se concentrează pe influența geopolitică, avantajul strategic și supremația tehnologică, în timp ce fiecare țară își promovează modelul de guvernare — democrația liberală în cazul SUA vs. capitalismul comunist în cazul Chinei.

În ciuda tensiunilor geopolitice în curs, este puțin probabil un război major, iar problemele globale, cum ar fi schimbările climatice și deficitul de apă, sunt gestionate prin cooperare internațională și progrese tehnologice.

Tragedie și mobilizare

Acest scenariu prevede consecințele unei penurii globale devastatoare de alimente cauzate de schimbările climatice. O coaliție globală condusă de UE și China lucrează cu organizații neguvernamentale și instituții multilaterale pentru a implementa schimbări cuprinzătoare pentru a face față schimbărilor climatice, epuizării resurselor naturale și sărăciei.

Țările bogate ajută țările emergente să facă față crizei și tranziției către economii cu emisii scăzute de carbon prin programe de ajutor și transferuri de tehnologie.

De ce ar trebui să fim liniștiți deocamdată

Trebuie să recunoaștem că nimeni nu poate vedea în viitor atât de exact. Nimeni nu poate ști exact ce evenimente traumatice vor mai marca omenirea, grăbind sau încetinind inovaţia. În sfera economică şi politică, cei care vor să facă predicţii urmăresc o forţă colosală, demografia. Aceasta poate dicta consumul, productivitatea, povara cheltuielilor, presiunea de a pune stăpânire pe resurse, chiar şi războaie., exact asta urmărește Raportul Tendințelor Globale, potrivit businessinsider.