România a rămas fără ambasadă la Kabul. Personalul rămâne, însă, în Afganistan
- Ioan Bujor
- 4 septembrie 2019, 20:37
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au făcut publice mai multe precizări, după tragica moarte a unui român în atentatul de la Kabul.
„Ca urmare a atacului terorist care a avut loc la Kabul, din dispoziția Ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de criză din cadrul MAE. Colegul nostru rănit în timpul atacului din Afganistan este acum în afara oricărui pericol. Starea sa de sănătate este stabilă și urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate”, se arată în comunicatul MAE.
„Totodată, în acest moment, sunt în curs de realizare formalitățile necesare pentru repatrierea corpului neînsuflețit al colegului decedat. Suntem alături de familia îndoliată și ne exprimăm regretul profund față de acest deznodământ tragic”, mai precizează documentul.
„Conform datelor de la fața locului, mai multe persoane și-au pierdut viața și peste o sută au fost rănite. Atacul terorist a fost revendicat, în mod oficial, de către talibani. Pierderile noastre reprezintă o parte din cele suferite de comunitatea internațională, de partenerii și de aliații României.
Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporție de 80%. Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidențială în care lucrau numeroși cetățeni străini și în care își desfășurau activitatea mai multe organizații internaționale, inclusiv misiunea diplomatică a României. Personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan este determinat să rămână pe plan local și să își continue activitatea. Acest subiect se află încă în discuție la nivelul autorităților române”, se mai arată în comunicatul MAE.
„România continuă să fie implicată, alături de aliații săi, în lupta împotriva terorismului. Implicarea României are la bază atât angajamentele țării noastre, parteneriatele noastre strategice și calitatea de stat membru NATO, cât și convingerea fermă că terorismul este un flagel destructiv, ce amenință întreaga omenire, în fața căruia nu putem rămâne indiferenți.
Nu ne vom lăsa descurajați. Mulțumim pe această cale reprezentanților corpului diplomatic străin acreditat la Kabul, care au oferit sprijin și asistență pentru gestionarea acestei tragedii. Ținând cont de natura sensibilă și complexă a situației, precum și din respect pentru familiile colegilor noștri afectați de această tragedie, MAE recomandă ca informațiile pe această temă să fie tratate în spațiul public cu maximă responsabilitate şi prudenţă”, mai arată documentul.