Evenimentul Zilei > Actualitate > Tristeţea se citeşte pe hainele românilor
Tristeţea se citeşte pe hainele românilor

Tristeţea se citeşte pe hainele românilor

Cea de-a doua seară a defilărilor de pe pasarela evenimentului de modă de la Cluj (Cluj Fashion Week) s-a remarcat printr-un melanj de colecţii în care amprenta creatorului, dar şi tema întregului festival, dedicat memoriei britanicului Alexander McQueen, au construit pentru public un spectacol similar celor din capitalele modei.

Ce a deosebit show-ul de modă de până acum de restul manifestărilor de gen a fost predilecţia generală a designerilor pentru sumbru. Mult negru şi gri, materiale grele şi lipsa accesoriilor au creat impresia unei tristeţi generale, a lipsei de apetit pentru latura mai colorată a vieţii. Pe alocuri, sugestia a fost amplificată prin muzică în ton cu creaţiile, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în prima seară cu Rammstein şi în a doua cu Metallica în variantă acustică.
Critică favorabilă pentru…
Ce a plăcut invitatei speciale Diane Pernet şi echipei sale? În primul rând, colecţia semnată Vika Gorenco.
Deşi sunt voci care îi acuză creaţiile de prea multă rulare pe podiumurile de  modă, Vika Gorenco a fost singurul designer care, în primele două seri de prezentare, a reuşit să smulgă ropote de aplauze de la asistenţă. Ea a lucrat sau, mai degrabă, s-a jucat cu tricotul, din care a obţinut ţinute spectaculoase.
Fără să neglijeze detaliul, Vika Gorenco a creat totul din tricot, de la peruci, până la accesorii, rezultatul obţinut fiind un feminism subtil prin forme şi volume.
“Spectacolul oferit de Vika Gorenco este dintre cele mai bune de până acum, deoarece a fost concentrat, coerent şi a dat o nouă perspectivă”, ne-a spus Diane Pernet.

Poate puţin prea subiectivă, dacă ţinem cont că negrul a devenit, realmente, o etichetă pentru ea, Diane a apreciat şi colecţia “all black” a Mihaelei Ciurlugea, un adevărat requiem al modei. Acelaşi negru predominant în multe dintre colecţiile de până acum de la Cluj Fashion Week, căruia designerul i-a adăugat un plus de tristeţe prin acustica trupei rock Metallica.
Universităţile, după tipar
După seara de joi, când Universitatea din Iaşi a defilat cu o colecţie aproape geometrică, aseară a venit rândul studenţilor timişoreni să îşi prezinte cele 14 creaţii în stil neomodernist. Îndrăzneţ şi în linii ample, designul timişorenilor s-a distins prin cusăturile fine, geometrice, sugestie a spaţiului definit.
Nici colegii lor de la Lyon nu s-au îndepărtat foarte mult de la linia generală, ei realizând o colecţie pret-a-porter pe e care au accesorizat-o cu detalii de specific naţional – ciucurele franţuzesc aplicat pe geanta-plic şi deja celebra pălărie de cabaret, purtată ca medalion.
George Neagu a făcut echipă bună cu Mihaela Glăvan, iar colecţia lui, deşi fidelă tendinţelor şi, deci, în negru predominant, a emanat senzualitate.
Ruptă din tipar, cel puţin în prima sa jumătate, prezentarea Ancăi Ciataras a demonstrat că designerii români nu sunt în totalitate dedicaţi stofelor brute sau materialelor grele. Creatoarea a folosit mult alb, auriu şi negru, iar broderiile, croiul amplu şi volanele au conturat ideea de feminitate absolută.
Coreanul care a bătut recordul
Finalul i-a aprţinut coreanului Choi Boko. Acesta a venit la Cluj cu o colecţie reconstruită din piese ale unora mai vechi pe care le-a îmbinat. Ce a ieşit? În primul rând, explozie de culori şi texturi. Nuanţe puternice de roşu, oranj şi verde, denim, mătase şi atlas, toate în combinaţii inedite care au “zdruncinat” retina celor prezenţi în sală. În ciuda notei discordante, temerarul designer, care a venit pe podiumul de la CFW cu nu mai puţin de 51 de piese vestimentare, aproape în întregime accesorizate, s-a bucurat de aplauzele de simpatie ale celor prezenţi la eveniment.
În culise, Choi Boko şi fiul său care i-a fost alături ne-a mărturisit că se află cu această colecţie într-un tur de forţă la evenimentele de modă din Asia şi Europa de Est, care reprezintă, de altfel, piaţa de desfacere pentru creaţiile sale.

Cireaşa de pe tot

Pentru ultima seară a festivalului, organizatorii Cluj Fashion Week anunţă un spectacol de excepţie prin prezenţa pe catwalk a colecţiilor unora dintre designerii români aflaţi, în prezent, pe val. Seara de final este destinată creatorilor Raluca Coman, Mirela Diaconu, Claudia Castrase, Diana Niţă, Carmen Secăreanu, Cristhelen B, Agnes Toma, Iris Şerban, dar şi grecilor Kavathas Vangelos şi Delight.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: