Prăjitura „Tăvălită”, desertul de pe vremea bunicilor. N-o ratați, este gustoasă şi ieftină

Sursa: http://www.caietulcuretete.com/

Acest desert făcut în casă de pe vremea bunicilor noștri, îl poți pregăti rapid din doar câteva ingrediente. Rețeta pe care o propunem este cunoscută sub denumirea de prăjitura „Tăvălită”.

Australienii îi spun „Lamington”, deoarece este rețeta lor originală, iar noi îi spunem prăjitura „Tăvălită”. Oricare i-ar fi numele, este una dintre cele mai bune prăjituri de casă, fără discuție. Se face mai ușor decât ai crede și are un succes de necontestat în rândul celor mari și mici deopotrivă. Mai trebuie menţionat că prăjitura nu este scumpă.

Ingrediente necesare pentru blat: 1 ou, 200 gr zahăr, 3 linguri ulei, 200 ml lapte, 2 linguri cacao, 250 gr făină,1 plic praf copt

Pentru glazura: 200 ml lapte, 300 gr zahăr, 3 linguri cacao, esență de rom,

Pentru tăvălit: 200 grame de nucă măcinată sau nuca cocos

Foto: caietulcuretete.com.

Cum se prepară prăjitura „Tăvălită”

Mixăm oul cu zahărul până obținem o compoziție cremoasă apoi adăugam uleiul şi laptele şi omogenizăm. Adăugam făina, cacao şi praful de copt şi mixăm până obținem o compoziţie asemănătoare celei de chec.

Foto: caietulcuretete.com.

Turnăm aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt (dimensiuni tavă 32/35). Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 30 minute.

Lasăm să se răcorească apoi tăiem în cuburi prăjitura. Ies cam 35 cuburi destul de mari, dacă le faceți mai micuţe vă ies lejer 50.

Foto: caietulcuretete.com.

Pregătim glazura: punem într-o-o crăticioară pe foc laptele, zahărul şi cacao şi le fierbem până se îngroașă puţin. Adăugam romul şi punem glazura într-un castron. Tăvălim prăjiturile prin glazura, ajutându-vă de un băţ de frigărui şi se lasă să stea câteva secunde în glazură ca să absoarbă mai multa.

Foto: caietulcuretete.com.

Prăjim ușor nuca şi o măcinam. Tăvălim prăjiturelele glazurate prin nuca măcinată astfel încât să le acopere în totalitate.

Dacă doriți le puteți da prin nucă de cocos, vor ieşi la fel de gustoase şi foarte aspectuoase şi asa. Punem prăjiturelele pe un platou şi le dăm la rece.

Pentru a face această prăjitură delicioasă aveţi nevoie de un timp de preparare de aproximativ 25 minute. În total cu tot cu pregătire şi cocere aveţi nevoie de vreo 50 de minute. Sursa: caietulcuretete.com.