Practicile incorecte din piața online au fost discutate în cadrul unei întâlniri între ANPC și AMRO. Cele două instituții caută modalități de colaborare pentru a oferi consumatoilor cele mai bune opțiuni.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei ai Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO) au discutat, luni, despre practicile comerciale incorecte din piaţa online, potrivit unui comunicat al ANPC.
Modalități de colaborare analizate
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Magazinelor Online au prezentat Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor activitatea pe care ARMO o desfăşoară. Cu această ocazie au fost propuse modalităţi diverse de colaborare, în scopul atingerii unui nivel înalt de protejare a drepturilor consumatorilor.
Discuţiile dintre liderii celor două organizaţii au vizat practicile comerciale incorecte întâlnite în piaţa online. De asemenea, au fost puse în discuție şi transpunerile legislative care urmează să fie implementate prin noua directivă europeană Omnibus, se mai menţionează în comunicatul ANPC.
Toate aceste spețe vor fi armonizate în cadrul unui grup de lucru format la propunerea Președintelui ANPC cu principalii vectori ai punerii în aplicare a modalităților de supraveghere și control.
Consilierea și prevenția în atenția ANPC
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Claudiu Dolot, a propus, la final, participanţilor la discuţii, formarea unui grup de lucru pentru armonizarea subiectelor discutate.
Liderul ANPC a transmis, în cadrul reuniunii, că instituţia manifestă deschidere faţă de asociaţiile şi organizaţiile patronale, cu accent pe consiliere şi prevenţie, mai ales în contextul actualei pandemii de COVID - 19.
În luna Martie 2021, ANPC a desfășurat, la nivel național, controale asupra produselor ecologice
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat în cursul lunii martie, la nivel naţional, o tematică de control privind modul în care sunt respectate prevederile legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice.
Au fost verificați 267 operatori economici, la 97 dintre aceştia (36 %) constantȃndu-se abateri de la prevederile legale.
Comisarii ANPC au controlat o cantitate de peste 13 t de produse alimentare ecologice aflate la comercializare, din care aproximativ 0,67 t s-au dovedit a fi neconforme.
În urma verificărilor, au fost aplicate 108 sancţiuni contravenţionale, respectiv 49 avertismente şi 59 amenzi, în valoare de 407.000 lei, la care s-au adăugat măsuri complementare constând în: - oprirea temporară de la comercializare a 171 de kg de produse alimentare ecologice, în valoare de peste 6.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; - oprirea definitivă de la comercializare a 118 kg produse alimentare ecologice, în valoare de aproximativ 1.500 lei, acestea fiind improprii consumului uman.