Practici comerciale suspecte în recalcularea pensiei. Investigație demarată de Consiliul Concurenței

Practici comerciale suspecte în recalcularea pensiei. Investigație demarată de Consiliul ConcurențeiConsiliul Concurenței. Sursa foto: Arhiva EVZ

Consiliul Concurenței a început să investigheze o posibilă înțelegere legată de prețurile stabilite între companiile care furnizează servicii arhivistice pentru cetățenii care solicită documente necesare în procesul de recalculare a pensiilor.

Mai exact, autoritatea de concurență dispune de dovezi că mai multe companii active în această piață și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile, inclusiv tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit, cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER).

Consiliul Concurenței, investigație asupra coordonării comerciale în recalcularea pensiei

„Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pentru fixarea preţurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor”, a transmis instituția.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a furnizat informațiile de bază care au condus la declanșarea investigației.

Recalcularea pensiei

Recalcularea pensiei. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cauză, au fost desfășurate verificări neanunțate la sediile PIAFER și ale următoarelor companii: Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA - Servicii De Depozitare și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL.

Curtea de Apel București a autorizat inspecțiile neanunțate, considerând necesară obținerea tuturor informațiilor și documentelor pentru a clarifica posibilele practici anticoncurențiale investigate. Aceste inspecții nu implică o presupunere de vinovăție pentru companii.

Companiile riscă amenzi de 10% din cifra de afaceri

În cazul în care Consiliul Concurenței constată încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate se expun la amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra lor de afaceri.

Totuși, companiile care colaborează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot beneficia de imunitate la amendă sau de reduceri semnificative ale sancțiunilor.

Curtea de Apel București

Curtea de Apel București. Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform legislației, este interzisă orice formă de înțelegere între companii și practici concertate care afectează negativ concurența pe piața din România, potrivit News.ro.

Recalcularea pensiilor din septembrie se va face în două etape. Al doilea proces se va face însă pe baza unor acte doveditoare. În această etapă, pensionarii sunt cei care trebuie să ducă documentele necesare.

E vorba despre actele care confirmă faptul că aceștia au avut dreptul la un acord global, sporuri temporare și al 13-lea salariu, adică venituri pentru care au fost efectuate contribuții către stat.