"Practic, decretul e pentru romani"

"Practic, decretul e pentru romani"

Avocatul italian Fabio Galiani critica decizia luata de statul italian pe 1 noiembrie 2007.

In caz de inundatii, cutremure sau razboi, in Italia se emit decrete-legi in 48 de ore. Tot atat de repede a fost emis si cel pentru romani. Graba poate fi pusa pe seama reactiei emotive. Insa, daca rudele Giovannei Reggiani sau chiar toti italienii au dreptul la orice fel de reactie, nu acelasi lucru este permis statului.

Cel putin asa sustine avocatul Fabio Maria Galiani, reprezentant al Asociatiei Eurumeni di Italia, membru al consiliului director al Asociatiei Internationale de drept penal - grupul italian. El este de parere ca acest decret a fost facut, in teorie, pentru toti cetatenii europeni, dar, in practica, doar pentru romani. Fabio Maria Galiani subliniaza ca romanii expulzati pot depune plangere si pot ajunge in instanta. Si pot chiar castiga.

EVZ: Un decret-lege special pentru romani? Ce a determinat aparitia acestui act normativ? Fabio Maria Galiani: Pe 1 noiembrie 2007 a fost adoptat un decret-lege. Este important de notat ca este o procedura de urgenta, pentru ca guvernul italian poate adopta legea si apoi in 60 de zile aceasta trebuie aprobata de catre parlament. Dar se poate adopta un decret-lege in cazuri de urgenta, ceea ce demonstreaza din start ca instrumentul folosit pentru a decide aceste noi reguli arata cat de grava a fost perceputa situatia de catre autoritatile italiene.

De altfel, actul normativ incepe cu „avand in vedere necesitatea extraordinara pentru a lua masuri de indepartare de pe teritoriul Italiei a persoanelor a caror prezenta atenteaza la siguranta publica”. In general, astfel de reguli nu sunt adoptate prin decrete-legi.   De ce a fost adoptat de urgenta atunci, daca nu se obisnuieste mereu asa? A fost incidentul in care a murit o femeie, cetatean italian, si atunci totul s-a desfasurat sub o unda emotiva. Dar de aici mai putem trage o alta concluzie: rudele victimei pot sa reactioneze emotiv, chiar si cetatenii italieni sunt de inteles daca au astfel de reactii, dar statul, institutiile, guvernul nu pot lua masuri in urma unor stari emotive.

Se poate interpreta in acest caz ca este mai degraba o chestiune politica decat juridica? Poate fi chiar si putin electorala. Acest decret-lege a aparut pentru a raspunde opiniei publice, ceea ce nu se justifica.

„In contradictie cu directiva”

S-a dezbatut mult asupra faptului ca mai multe paragrafe incalca directivele europene in vigoare. Care sunt acestea? Totul se leaga de directiva europeana din 2004, cea care reglementeaza libera circulatie a cetatenilor europeni in Uniune si masurile de siguranta pentru acestia. Aceasta directiva precizeaza ca statele membre pot limita posibilitatea de libera miscare a unui cetatean european sau a unui membru al familiei sale din motive de ordine, siguranta publica sau din ratiuni de sanatate publica si ca nu pot fi invocate motive economice. Directiva mai spune insa ca regulile adoptate pentru ordine publica si siguranta trebuie sa respecte proportionalitatea.

Mai exact, ce inseamna aceasta proportionalitate? Adica prevederea de expulzare sau doar de indepartare a unui cetatean european dintr-un stat comunitar trebuie facuta in functie de cat de periculoasa este respectiva persoana pentru statul in cauza si pentru cetatenii ei. Adica tu nu poti indeparta un cetatean pentru un motiv infim sau pentru ca tu crezi ca el, la un moment dat, poate fi periculos. Dar mai spune ca si in cazul in care o persoana are o condamnare penala nu se justifica expulzarea automata.

Mai mult decat atat, directiva europeana precizeaza ca nu exista justificare de expulzare in masa, ci doar individuala. Acest decret este facut, in teorie, pentru toti cetatenii europeni, dar in practica, doar pentru romani, adica pentru o natiune particulara si asta deja este in contradictie cu directiva. Nu poti decide masuri de siguranta publica pentru a preveni un posibil pericol care este reprezentat de o singura natie.

Un furt nu justifica expulzarea

In decret insa nu sunt definite clar motivele pentru care un cetatean comunitar poate fi expulzat. Asta poate duce la abuzuri ale politiei sau ale prefectilor? Pana acum, ministrul de interne putea sa ia masuri pentru a pastra siguranta publica, dar acum si prefectul poate decide expulzarea cetatenilor europeni pe motiv de atentare la siguranta publica. Mai mult, acum se poate decide si expulzarea unor oameni care sunt acuzati penal, iar asta duce la incalcarea drepturilor omului, pentru ca cel care este trimis acasa este judecat in lipsa.

Se poate intoarce numai la termene, dar nu se poate apara cu adevarat. Un furt nu justifica expulzarea unui cetatean european, conform directivei europene. De altfel, directiva nu pomeneste nimic despre faptul ca, odata expulzat, un cetatean european nu mai poate intra pentru minimum trei ani in statul membru respectiv. Dar prevederea aceasta este cuprinsa in decretul italian.

Decretul-lege este doar pentru cetatenii europeni. Ce se intampla in cazul imigrantilor non-UE care comit fapte ce pot fi considerate atentate la siguranta publica? In cazul lor se aplica o lege care permite ministrului de interne sa decida expulzarea cetatenilor considerati periculosi. Dar acest act normativ a fost folosit de foarte putine ori, de exemplu in cazul unor persoane care au fost suspecte de acte de terorism international.

Urgenta, ca la razboi!

Pai, in acest caz, legea devine mai dura in ceea ce ii priveste pe cetatenii comunitari. In mod paradoxal, asa e. Mai mult, a avut loc o intalnire de urgenta pe 31 octombrie, pe 1 noiembrie a aparut decretul, a fost publicat oficial pe 2, cu aplicabilitate din aceeasi zi, ca si cum ar fi avut loc un cutremur. Urgenta asta a mai fost vazuta in Italia numai in caz de cutremure, inundatii sau razboi. In numai 48 de ore, un lucru care poate naste semne de intrebare.

Ce se intampla insa in cazul muncitorilor romani care lucreaza la negru si nu pot demonstra cu acte ca au din ce trai in Italia? Pentru ei decretul prevede indepartarea din tara, dar nu expulzarea. Oricum, in ambele cazuri, romanii pot depune plangere si pot ajunge in instanta. Si pot chiar castiga.

ARRIVIDERCI ITALIA! Repatrierea romanilor prinde viteza

> Tabara demolata. Autoritatile locale din Verona au demolat o tabara ilegala locuita de imigranti clandestini, majoritatea romani. 34 de persoane fiind retinute in vederea expulzarii. In tabara au fost gasite carti de identitate falsificate si zeci de biciclete demontate.

> Inca un „violator”. Un imigrant roman este dat in urmarire de politia italiana pentru un presupus viol petrecut acum o luna, intr-un parc din Torino. O italianca de 40 de ani sustine ca acesta ar fi constrans-o la un raport sexual oral si ca l-a recunoscut ulterior dupa fotografiile puse la dispozitie de politisti, relateaza „La Stampa”.

> Hoti expulzati. Doi romani condamnati pentru furt si falsificare de carduri bancare la Padova vor fi expulzati din Italia, relateaza publicatia „L’Espresso”. Decizia a fost luata insa inainte de agresarea italiencei Giovanna Reggiana de catre Nicolae Romulus Mailat.

> Infractori returnati. 230 de detinuti romani din penitenciarele italiene vor fi trimisi anul viitor in Romania, pentru a-si ispasi pedepsele in tara de origine, a anuntat ministrul justitiei de la Roma, Clemente Mastella, citat de agentia ANSA. In tara va reveni in curand si prietena minora a Doinei Matei, „ucigasa cu umbrela”. Constantina I., 17 ani, a fost plasata din martie intr-un adapost securizat al primariei din Roma, fiind anchetata pentru favorizarea unei crime.

> Critici prezidentiale. Fostul presedinte italian Carlo Azeglio Ciampi (87 de ani) considera ca extinderea Uniunii Europene spre est a fost precipitata, informeaza „La Stampa”. „Noi, tarile fondatoare ale UE, am platit o datorie fata de statele care voiau sa iasa de sub ceea ce a fost hegemonia URSS. Am fost generosi, din obligatie, insa am fost rasplatiti nemeritat”, a adaugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News