Prăbuşire aşteptată a guvernului ceh

Autoritatea Cehiei la preşedinţia UE este pusă sub semnul întrebării.

Guvernul ceh condus de premierul Mirek Topolanek a rămas fără autoritate, marţi, după ce a pierdut, aşa cum era de aşteptat, o moţiune de cenzură înaintată de opoziţia social- democrată. Nici opoziţia, dar nici Democraţii Civici ai lui Topolanek nu au susţinerea necesară pentru formarea unui nou guvern, iar actualul executiv va rămâne în funcţie până la găsirea unei soluţii.

Politicieni, diplomaţi şi analişti pun însă sub semnul întrebării capacitatea actualei guvernări de a conduce ţara pe timp de criză şi de a răspunde solicitărilor preşedinţiei UE pe care trebuie să o coordoneze până la sfârşitul lunii iunie. Premierul Topolanek va demisiona, cel mai probabil, azi, iar social-democraţii au subliniat deja că preferă organizarea de anticipate în toamnă şi un cabinet format din tehnocraţi, până atunci. Cât despre preşedintele Vaclav Klaus, fost aliat, actual critic al partidului lui Topolanek, acesta a declarat pur şi simplu ieri că prăbuşirea guvernului nu este „catastrofală”.   O listă de incertitudini  Căderea guvernului de la Praga vine la câteva zile după ce premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, şi-a anunţat demisia, din cauza lipsei de susţinere a guvernului pentru reformele economice necesare. Un nou semn de instabilitate politică în rândul noilor state membre UE, care încearcă să limiteze efectele crizei financiare şi economice – scăderi ale investiţiilor, a producţiei şi creştere a şomajului. În acelaşi timp, problema de autoritate a guvernului ceh pune sub semnul întrebării şi buna funcţionare a preşedinţiei UE, pe care Praga o coordonează.

În plus, vicepremierul Alexandr Vondra a declarat deja că prăbuşirea guvernului va ”complica” procesul de ratificare parlamentară a Tratatului de la Lisabona. Îngrijorarea a fost exprimată şi de ministrul de externe francez, Bernrd Kouchner, care a amintit că Cehia şi Irlanda sunt ultimele două ţări care n-au ratificat documentul. „Vrem să furnizăm ajutorul nostru prietenilor noştri cehi mai ales în această perioadă. (Cu - n. red.) preşedinţia nu este prea uşor, (...) şi iată-i acum fragilizaţi, a adăugat el, potrivit Mediafax.