Grupul PPE: Chiar și după Brexit, UE are drept misiune să extindă și să susțină drepturile oamenilor, nu să le reducă

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Brexitul, a făcut istorie și a devenit istorie. Entuziasmul, acolo unde a fost cazul, a lăsat loc negocierilor dure, reglementărilor și bătăliilor politice. Poporul și-a spus cuvântul, dar a sosit vremea ca liderii britanici să își mențină promisiunile, atât față de alegători, cât și față de cetățenii Uniunii Europene, cărora le-au dat asigurări specifice legate de statutul lor în viitoarea configurație.

Din nefericire, recentele alegeri din Marea Britanie nu au adus nimic bun, după cum observă președintele Partidului Popular European, Manfred Weber: „În loc de stabilitate, avem haos la Londra. Theresa May a pariat și a pierdut. Între timp, Europa este unită în ceea ce privește Brexitul, ceea ce arată încă din nou că este mai bine să reformăm UE, decât să o părăsim sau chiar să o distrugem”

Din punctul de vedere al Partidului Popular European, există trei direcții fundamentale care trebuie urmărite în negocierile privind Brexitul: este nevoie de o certitudine legală pentru cetățenii europeni aflați în Marea Britanie, trebuie clarificată chestiunea costurilor și trebuie evitate tensiunile de graniță între Irlanda și Irlanda de Nord.

Privite din această perspectivă, veștile care vin de la Londra nu sunt tocmai încurajatoare și nu prevestesc multe lucruri bune. Autoritățile britanice doresc să le acorde europenilor un statut care le conferă mult mai puține drepturi decât au cetățenii britanici în UE. Europenii vor pierde dreptul de a vota în alegerile locale, iar membrii familiei vor fi supuși reglementărilor privind venitul minim. Propunerile britanice intră în contradicție evidentă inclusiv cu manifestul pentru Brexit, în care cetățenilor UE li s-a propus un statut „nu mai puțin favorabil decât cel pe care îl au în prezent”.

Mai mult, cetățenii europeni aflați în Marea Britanie vor fi confruntați cu o serie de reglementări costisitoare și degradante. De pildă, fiecare membru al unei familii de cetățeni europeni, chiar și copii, vor trebui să depună o aplicație pentru a obține un statut specific. La finalul perioadei de grație, cei care nu reușesc să obțină rezidența pe cinci ani, vor trebui să depună două aplicații, una pentru rezidență și alta pentru statut.

Pentru Partidul Popular European, nu poate exista o negociere serioasă între Uniunea Europeană și Marea Britanie, atât timp cât drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni sunt încălcate programatic. „Uniunea Europeană are drept misiune să extindă și să susțină drepturile oamenilor, nu să le reducă. Nu vom subscrie niciodată la abolirea lor retroactivă. Parlamentul European își va rezerva dreptul de a respinge orice tratat care acordă cetățenilor europeni, indiferent de naționalitatea lor, un statut mai puțin favorabil decât cel pe care îl au în prezent. Este o chestiune de de drepturi fundamentale de bază și de valori care stau la temelia proiectului european”, au afirmat liderii populari într-o declarație comună.

În opinia PPE, acestea nu sunt singurele probleme importante ale Brexitului aflate încă în suspensie. Nu se știe care va fi soarta studenților europeni după 2019, situația  medicilor rămâne în continuare neclară (dacă le vor fi recunoscute atestatele sau nu), iar muncitorii aflați în Marea Britanie, dar care trăiesc în UE, nu au parte nici măcar de o mențiune în discuțiile liderilor britanici. Nu este de mirare că Manfred Weber a catalogat propunerile primului ministru britanic, Theresa May, drept foarte vagi. „Dacă nu vor apărea precizări mult mai clare, negocierilor vor fi foarte dificile”, a afirmat Weber.

Ceea ce reiese absolut limpede din toate aceste complicații politice și diplomatice, dar cu relevanță imediată pentru omul obișnuit, este diferența dintre promisiunile populiste, pe de o parte, și realitatea mult mai sumbră care survine când mirajul campaniilor demagogice a dispărut. „Membrii Uniunii Europene au înțeles cât de important este să vorbești pe o singură voce. Partea britanică pare că încă nu are idee ce dorește să obțină”, declara Manfred Weber, după o rundă de negocieri cu liderii britanici.

În aceste condiții nu este exclus ca tribulațiile Brexitului să reprezinte, de aici încolo, un uriaș semnal de avertizare pentru toți cei care ar fi dispuși să plece urechea la cântecul de sirenă al extremismului, demagogiei și populismului.   

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European, ce reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta, care doresc să consolideze obiectivul unei Europe mai competitive, mai democratice, mai transparente și al unei economii sociale de piață.