SABAH. Aproape toată lumea este de părere ca se află în ajunul unei lumi noi. Şi din acest motiv, toţi analiştii occidentali atrag atenţia asupra faptului că, în zilele noastre, spiritul timpului evidenţiază "ascensiunea lumii din afara Occidentului". Lumea Transatlantică, reprezentată de SUA şi Europa nu diferă de o navă care ia apă. Se scufundă încet, încet.
SUA, căpitanul Atlanticilor care nu pot răspunde mutărilor militare ale Rusiei, economice ale Chinei şi geoculturale şi strategice ale Turciei, nu mai au forţa din trecut. SUA şi aliaţii lor europeni care nu pot să-şi apere ordinea din trecut încearcă să saboteze noua lume care se constituie provocând haos.
Dar determinarea manifestată de China în problema Hong Kong, de Rusia în problema Ucraina şi de Turcia în problema Mediteranei de Est neutralizează scenariile de criză ale administraţiei americane încă înainte de a fi puse în scenă. SUA, care deocamdată amână lupta cu Turcia şi China, se joacă în aceste zile prin intermediul crizei din Ucraina cu extremităţile nervoase ale Rusiei.
Numai că Putin, care s-a dovedit o nucă tare, s-a transformat în coşmarul lui Biden. SUA, care au rămas sub presiunea Beijingului şi Moscovei în acelaşi timp, odată cu escaladarea crizei dintre China cu Taiwan, au început, obligate, să transmită semnale de atenuare a tensiunii.
Pentru aşa cum spunea preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în afara "unor şacali europeni", nimeni altcineva nu intenţionează să devină instrumentul acestor scenarii haotice.
Iar Putin, ieri, cu această superioritate psihologică, politică şi militară, a calificat Occidentul. În cadrul discursului rostit în faţa parlamentarilor ruşi, fără a rosti nume, a declarat că SUA şi simpatizanţii lor s-au transformat în "state mafiote".
De fapt, liderul rus are dreptate pe deplin. Pentru că, până şi analistul american Robert Kagan califică noile State Unite ca fiind un "stat haiducesc". Şi aşa toate privirile de pe mapamond erau aţintite către Putin din cauza problemei ucrainene şi a crizei diplomaţilor cu SUA şi unele ţări europene care escaladase.
Aşa cum era de aşteptat, liderul rus a transmis numeroase ultimatumuri Occidentului... Şi i-a sfidat spunând "Nu ne provocaţi, pentru că vă veţi confrunta cu consecinţe pe care le veţi regreta aşa cum nu aţi mai făcut-o până acum".
„Aţi depăşit limitele"
Şi a făcut trimitere la romanul Cartea Junglei a scriitorului englez Rudyard Kipling când vorbea despre politica forţelor occidentale, însă partea cea mai frapantă şi expresiile istorice pe care le-a folosit Putin în discursul său, a fost cea în care desfiinţează strategiile independente de haos mafiote şi în care afirmă că SUA şi aliaţii lor europeni nu respectă nicio lege şi nicio regulă...
"Aşa cum am spus, fără niciun motiv, încearcă să provoace Rusia. Şi bineînţeles că în jurul lor se aducă cei mărunţi; adică, ca în romanul lui Kipling aşa cum lângă şeful tigru se adună micii şacali. Urlă pentru a nu-şi enerva conducătorul. Ştim cu toţii că de curând în Belarus au încercat să organizeze o lovitură de stat şi să-l asasineze pe şeful statului Lukaşenko. Dar acultaţi-mă bine... Puteţi să gândiţi ce doriţi în legătură cu fostul şef de stat ucrainean, răsturnat de la putere prin lovitură de stat şi care a fost în pericol de moarte (Viktor) Ianukovici sau (Aleksandr) Lukaşenko sau despre şeful statului venezuelean (Nicolas) Maduro. Dar nu puteţi organiza lovituri de stat sau atentate politice, asta este prea mult. Aţi depăşit de mult limitele..."
Din orice unghi am privi, această ieşire a lui Putin faţă de Occidentul mafiot are calitatea unui manifest. Acest ultimatum al liderului rus pare a marca o nouă epocă ca şi discursul rostit la Conferinţa de la München din anul 2007, unde a declarat că ordinea mondială unipolară a SUA s-a încheiat.
Vom aştepta şi vom vedea... (Articol de Bercan Tutar)
Traducere: Rador
https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2021/04/22/abd-ve-cakallarina-putinden-tarihi-ayar