"În urma rezultatelor preliminare şi a concluziilor observatorilor OSCE/ODIHR, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a OSCE şi a Consiliului Europei, care au participat la monitorizarea alegerilor, Guvernul României îşi exprimă speranţa că instituţiile fundamentale din Republica Moldova vor colabora pentru asigurarea stabilităţii politice a ţării, pentru continuarea agendei de reforme şi a procesului de modernizare, menite să susţină parcursul european al Republicii Moldova şi să aibă un impact pozitiv asupra vieţii oamenilor", se arată într-un comunicat al Executivului.

Conform sursei citate, "participarea importantă a cetăţenilor Republicii Moldova la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale" reflectă dorinţa acestora de a contribui la consolidarea democratică a ţării şi întăreşte totodată "responsabilitatea decidenţilor politici de a răspunde echilibrat aşteptărilor legitime ale tuturor cetăţenilor moldoveni".

"Guvernul României rămâne angajat în continuarea relaţiilor speciale pe care România le are cu Republica Moldova, în baza afinităţilor istorice şi a rădăcinilor comune şi în temeiul împărtăşirii valorilor democraţiei şi statului de drept", se mai precizează în document.

Pe fondul unor nereguli grave la secțiile electorale din străinătate, socialistul Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din R. Moldova și va fi liderul republicii pentru următorii patru ani. După procesarea a 99,83% a proceselor verbale, Dodon a acumulat 52,4% din sufragii. Contracandidata sa, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obținut 47,6% din voturi. Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Bucureşti şi Londra.

”Cer demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale, ca principali responsabili de acest dezastru", a scris Maia Sandu pe Facebook.

Citește și: Socialistul Igor Dodon, simpatizant al Moscovei, este noul președinte al R. Moldova

Klaus Iohannis, prima reacție după alegerea lui Igor Dodon în Republica Moldova

Igor Dodon anunţă declanşarea operaţiunilor de îndepărtare a guvernului proeuropean

SUTE de persoane PROTESTEAZĂ la Chişinău împotriva rezultatelor alegerilor președintelui