Dacă fotografiile de familie pe ecranul calculatorului le-au înlocuit de relativ multă vreme pe cele de pe pereţi sau albume voluminoase, chiar şi instantaneele digitale sunt pe cale să pălească în faţa unei noi invenţii gata să se "nască" în Japonia.
Shunsuke Yoshida, cercetător al Institutului Naţional de Tehnologie a Informaţiei şi a Comunicaţiilor, lucrează la punerea în practică a unui „ecran cubic“ capabil a reda imagini obişnuite în perspectivă tridimensională, aproape holografică.
„Aproape“ holografică, deoarece perspectiva pe care o oferă este limitată la vedere din faţă şi din laterale (faţă/stânga/ dreapta). „Scopul meu ultim este să ofer cuiva senzaţia că ţine în mână o minipersoană“, a explicat Yoshida pentru AFP. Momentan, prototipul creat de expertul nipon nu poate să reproducă decât trei unghiuri ale imaginii unei persoane, şi aceasta la o calitate destul de slabă, dar sistemul creat de el este mult mai ieftin decât cel holografic şi, în plus, permite redarea de secvenţe în mişcare.
Yoshida şi echipa lui speră să-şi poată concretiza proiectul într-un produs care să fie comercializabil în aproximativ trei ani. La acea vreme, estimează Shunsuke Yoshida, ecranul său cubic va putea reda la calităţi decente o imagine vizibilă din şase direcţii, care să poată trece drept holograma perfectă a persoanei sau a obiectului fotografiat.