Povești sfâșietoare de la Vama Siret. Copiii și-au luat jucăriile pentru a le salva de bombardamente

Povești sfâșietoare de la Vama Siret. Copiii și-au luat jucăriile pentru a le salva de bombardamente

Războiul din Ucraina determină oamenii să își lase casele și toate agoniseala de-o viață și să plece din calea bombardamentelor. Femei și copii sunt dispuși să meargă cu orele, pe jos, doar pentru a ajunge într-un loc unde viața nu le este pusă în pericol. Din păcate, vremea nu îi ajută deloc, temperaturile fiind în continuă scădere. Duminică seara, la Vama Siret a nins, iar copiii ucraineni au fost nevoiți să stea în frig.

Imaginile de la Vama Siret nu au cum să te lase rece. Zeci de mii de refugiați ucrainieni trec frontiera, după ce au mers ore întregi pe jos și au fost nevoiți să aștepte alte câteva în vamă. Fiecare dintre ei are o poveste impresionantă, pe care o spune cu lacrimi în ochi. Au plecat și au lăsat în urmă, nu doar agoniseala de-o viață, ci și persoane dragi. Ținem să reamintim că în Ucraina s-a dat legea marțială, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani fiind nevoiți să rămână să își apare patria.

Printre persoanele sosite la Vama Siret este și Natalia. Ea a trecut frontiera pe jos și a fost nevoită să stea patru ore în vamă pentru a trece în România. Alături de ea este și Oksana, care ne povestește că este pe drum de două zile. Locuiește în Hmelnițki, unde situația este una mai liniștită, însă sora sa trăiește Harkov.

Oksana: Casa surorii mele a fost distrusă. Acum locuiește la o prietenă. Îi petrec pe copii la bunica și mă întorc în Ucraina. Bunica locuiește în Italia. Vine aici la noi să îi întâmpine pe nepoți.

Reporter: Dumneavoastră de ce nu plecați în Italia?

Oksana: Dar sora unde să vină? Ea nu mai are nimic. Trebuie să vină undeva.

Copiii din Ucraina au înțeles mult prea devreme ce înseamnă războiul

Angelina este o fetiță de doar șapte ani, care simte pe propria piele ce înseamnă un război. Micuța a fost nevoită să plece din căminul său și să meargă spre Italia. În această călătorie a luat cu ea o jucărie de plus, o văcuță, pe care susține că o iubește extrem de tare și ține să menționeze acest lucru reporterului.

Reporter: Vrei in Italia?

Angelina: Da, toți vor.

Reporter: Este frig aici?

Angelina: Frig. Jucăriile mele sunt aici

Reporter: Vai ce frumoasă e! Cum o cheamă?

Angelina: Văcuța Mu. O iubesc, este o văcuța, dar o iubesc.

Printre refugiații din Ucraina este și Valentina, care nu s-a îndurat să își lase cățelul să fie victima bombardamentelor, așa că l-a luat cu ea în România. O doare tot ceea ce se întâmplă în țara sa, mai ales că a fost nevoită să lase în urmă întreaga familie.

Reporter: Cine a rămas?

Valentina: Rudele, familia, sora cu soțul ei, mama și tata, mătușa, toate rudele, toți cei apropiați.