Povești cu prinți și prințese. Locuri de basm din Europa. Peisaje ireale
- Mihaela Dan
- 26 iulie 2020, 18:24
De-a lungul timpului, toți am fost fascinați de poveștile cu prinți și prințese care trăiau fericiți până la adânci bătrâneți în castele lor.
Cavaleri, regi și regine, prințese, uși secrete, baluri, mituri, toate acestea nu există doar în cărți. Monarhia din Europa a lasăt un cadou impersionant prezentului și viitorului: unele dintre cele mai frumoase, grandioase și impresionante construcții din întreaga lume.
Când vine vorba de castele și locuri care îți taie răsuflarea, Bătrânul Continent are cu ce se mândri. În continuarea acestui material, vă vom prezenta unele dintre cele mai impresionante castele din Europa care, pe bună dreptate, și-au câștigat un loc aparte în inimile turiștilor.
Castelul Frankenstein este localizat în Darmstadt, Germania, acesta fiind locul unde anual se desfăşoară gradioasă petrecere de Halloween.
Despre această fostă reşedinţă a Lordului Konrad Dipple von Frankenstein, ridicată în jurul anilor 1500, se spune că miturile umbresc realităţile istoriei. Potrivit legendei, Frankenstein şi-a vândut sufletul în schimbul secretului tinereţii veşnice.
Se spune că a fost găsit mort în laboratorul său, înconjurat de trupuri ciopârţite, furate din cimitir.
Adevăr sau ficţiune, mulţi sunt de părere că scriitoarea Mary Shelley a auzit povestea în 1814, în timpul unei călătorii în Germania, şi a transformat-o în roman.
Englezii vin şi ei cu un castel pe care îl denumesc drept cel mai frumos din lume: Castelul Leeds, din comitatul Kent.
În prezent este loc de cazare pentru cei care doresc şi au posibilitatea de a-şi petrece aici o noapte. Construit în 857, castelul a fost casa câtorva reprezentanți ai familiilor regale, iar în interior vizitatorii pot admira picturi vechi de secole, tapiserii şi mobilă deosebită.
Afară, grădinile, care dimineaţa sunt acoperite de ceaţă, se deschid spre miezul zilei către adevărate spectacole naturale, printre „exponate” fiind şi o viţă de vie şi un teren de golf.
Poziţionat printre grădini cu deschidere spre lac, are şi un loc amenajat precum o imensă colivie, care adăposteşte o mare varietate de păsări. Cea mai elegantă… activitate a castelului este "cina la cravată neagră", descrisă de către specialişti ca fiind „demnă de un rege”.
Franţa şi Portugalia
Aflat în apropierea Normandiei, în Franţa, castelul Saint Michel este înconjurat, la flux, de apă. Pentru vizitarea castelului Saint Michel sunt potrivite doar două zile din lună.
Legenda spune că, la începutul secolului al VIII-lea, Sfântului Aubert, episcopul de Avranches, i-a apărut în vis Arhanghelul Mihail care i-a spus să construiască o capelă pe o mare stâncă izolată.
În anul 708 a început construirea capelei pe stânca indicată, numită pe atunci Mont Tombe, probabil pentru că locul fusese folosit ca cimitir de către celţi. La mijlocul secolului al XI-lea a fost terminată biserica în stil romanic a mănăstirii, însă o parte din ea s-a prăbuşit.
Un nou proiect de construcţie a început în 1203, iniţiat de către abatele Jourdain, după ce focul a distrus o parte din clădirile de pe munte. „Minunea” a fost finalizată în numai… 25 de ani şi includea locuinţele şi incintele de lucru ale călugărilor.
Considerat una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Franţei, castelul este asaltat, zilnic, în timpul verii, de aproximativ 8.000 de vizitatori.
Palacio da Pena din Portugalia este una dintre cele mai vechi construcţii inspirate de romantismul european.
A fost ridicat pe vârful unui deal aflat în apropierea oraşului Sintra. În zilele senine poate fi văzut chiar şi din Lisabona. Construit în secolul al XV-lea pentru a îndeplini rolul unei reşedinţe, castelul a fost reconstruit mai târziu şi donat bisericii pentru a servi drept mânăstire.
Un cutremur puternic l-a devastat aproape total în 1755. Palatul avea să îşi redobândească grandoarea abia în 1838, după ce a intrat în posesia prinţului Fernando, sub a cărui protecţie au fost demarate lucrările de renovare.
Arhitectura este descrisă de către unii dintre specialiştii în materie astfel: „o îmbinare între un stil original şi altele adiacente, cu influenţe ale romatismului, ale stilului bavarez, plus o grădină englezească”!