Povestea unei Dezinformări: Polonia NU a interzis survolul avioanelor Rusiei cu ajutoare pentru Italia

Povestea unei Dezinformări: Polonia NU a interzis survolul avioanelor Rusiei cu ajutoare pentru Italia

Colportoarea acestei știri false care a făcut înconjurul lumii este agenția de știri guvernamentală rusă Sputnik. Dezmințirea a fost publicată doar în poloneză.

Pe 24 martie, site-ul guvernamental rus Sputnik cita o „informație” a senatorului rus Alexei Pucikov, fost președinte al Comisiei Afacerilor Internaționale al Dumei și realizator al emisiunii politice Post-Scriptum la televiziunea TV Tsentr, potrivit căreia Polonia refuzase să permită trecerea prin spațiul său aerian a avioanelor militare trimise de Moscova pentru ajutorarea italienilor care se luptă cu epidemia de COVID-19.

„În loc să zboare via Belarus, Polonia, Cehia, Austria sau Germania, avioalele Il-76 ruse s-au îndreptat spre Marea Neagră și au aterizat la Roma după ce au survolat Turcia, Grecia și Albania. A fost făcută o escală la Soci, la malul Mării Negre, pentru a realimenta. Urmând acest itinerar, ele au parcurs o distanță cu 1000 de kilometri mai mult decât era prevăzut.”

Ministerul polonez al Apărării a replicat imediat, precizând că Rusia nu a formulat nici o solicitare de survol al teritoriului polonez pentru aceste transporturi umanitare trimise pe 22 și 23 martie către Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Site-ul Sputnik nu a publicat un articol nou, în care să prezinte precizarea Poloniei, ci a modificat articolul vechi (după două zile), adăugând replica Varșoviei.

Pe 2 aprilie, site-ul Sputnik își informa cititorii (însă doar pe cei de limbă poloneză) că președinta Consiliului Federației Ruse, Valentia Matvienko, le-a cerut senatorilor să fie mai atenți cu afirmațiile lor, și să își verifice mai bine informațiile.

Sputnik Polonia a precizat:

„Este o reacție la o falsă informație publicată în presă, potrivit căreia conducătorii Poloniei nu își dăduseră acordul pentru survolul avioanelor care transportau ajutoarele umanitare pentru Italia, în cadrul luptei împotriva coronavirusului.”

Mai departe, Sputnik explică faptul că Alexei Pucikov a fost ținta criticii lui Matvienko, și că acuzația lui Pucikov la adresa Poloniei a fost oficial dezmințită de Ministerul rus de Externe:

„Purtătoarea de cuvânt a Ministerul rus de Externe, Maria Zaharova, a explicat că Rusia nu ceruse acordul autorităților poloneze pentru survolul avioanelor de transport cu ajutor umanitar pentru Italia, ci a fost aleasă o altă rută.”

Totuși, dacă Sputnik nu va publica această informație și în limbile în care a difuzat știrea inițială, cititorii vor rămâne cu impresia provocată de aceasta. Este o strategie tipică de dezinformare, caracteristică strategiilor serviciilor secrete.