Un youtuber celebru a vorbit la tribunal cu un curaj nebunesc, obţinând un ecou formidabil în Toată Rusia: Să ne privim în oglindă, am devenit o naţiune care a uitat să iubească”.  După discurs, sentinţă este suspendată, redevine liber…

„Onorată Curte, cu cât viitorul meu va fi mai cenuşiu, cu atât mai larg va fi surâsul meu”

Cuvântul pe care l-a pronunţat cel mai des bloggerul rus, Egor Jukov, a fost „liubov”, adică iubire. Cu privirea liniştită şi palidă, îndreptată către oamenii îmbrăcaţi cu togă şi de după gratii, starul de 21 de ani al webului rusesc, un youtuber foarte popular, a ieşit din tribunalul districtului Kunţevski din Moscova mai viguros şi popular decât atunci când a intrat cu câteva luni în urmă.

Apărarea tânărului a uimit cea mai aprigă instanţă  de la Moscova

„Să ne privim în oglindă, am devenit o naţiune care a uitat să-şi asume responsabiulitatea şi a uitat să iubească”. Cu privirea hotărâtă şi senină şi-a demonstrat  nevinovăţia împotriva acuzaţiilor de extremism pe care autorităţile i le-au pus în spate. Iubirea ca soluţie, salvare şi mijloc.„Iubirea pentru cei mai năpăstuiţi, pentru aproapele, umanismul: aceasta este dorinţa mea, Onorată Curte, este exact o altă raţiune de a exista, fiindcă n-am instigat niciodată la violenţă, online”, a spus privind pe judecătoarea Svetlana Uknaleva, dar de fapt el vorbea întregii Rusii.
Arestat pe 2 august trecut, ceea ce el a definit „ziua cea mai lungă a vieţii mele”, auzind clinchetul cătuşelor poliţiei moscovite la încheieturile mâinilor sale fiindcă şi-a exprimat opiniile de mai multe ori, atât în lumea digitală cât şi în aceea reală, când a luat parte la manifestaţia din 27 iulie desfăşurată într-o Capitală măcinată de protestele împotriva Guvernului. Alte probe ale anchetatorilor le-au găsit în video-ul blogului unde a repetat de mai multe ori cu voce puternică aceleaşi cuvinte pronunţate de alte mii de tineri de vârsta sa ajunşi în celule: „Rusia va fi liberă!”.

În spatele bloggerului se aflau elitele Moscovei

În aulă, înapoia tânărului bolgger se afla Moscova cântăreţilor rap, a actorilor, a jurnaliştilor, chiar şi a rectorului prestigioasei universităţi pe care o frecventa, Înalta şcoală de economie moscovită, HSE. 3.000 de studenţi au semnat o scrisoare de solidaritate, subscrisă şi de încă 2.000 de academicieni. Verdictul cel mai urmărit de generaţia născută după destrămarea Uniunii Sovietice a fost o condamnare de învinuire pentru „activitate extremistă agravată în folosirea Internetului”, pedeapsă prevăzută în Federaţia rusă: 5 ani de închisoare, apoi sentinţa care a permis lui Jukov să fie liber.

Procesul lui Jukov s-a terminat, procesul sistemului abia a început

Frazele bloggerului au ieşit din sala de tribunal pentru a răsuna şi mai puternic în paginile ziarelor, la colţuri de stradă, în multe conştinţe ale ruşilor. „Autocraţia distruge vieţile celor care îşi doresc o viaţă mai bună pentru patrie”. Cuvintele pe care le-a pronunţat sunt deja pe buzele Moscovei tinere. Rusia pe care a descris-o este Federaţia unde „alcoolul costă mai puţin decât cărţile de şcoală” şi „10% din populaţie posedă 90% din bogăţiile Ţării” . O bogăţie „necâştigată prin muncă cinstită, ci printr-o banală corupţie”, concentrată în mâinile unor oligarhi : „Ştiind că nu contează nimic, conştienţi că fericirea le este negată cu toate eforturile depuse, ruşii îşi varsă furia împotriva soţiilor, îmbătându-se sau spânzurându-se”.

Rusia e pe cale să dispară

Iubire, dar şi bani, putere şi statistici asupra viitorului şi prezentului, observate în ultimele luni, în spatele gratiilor celulei din centrul de izolare în care era închis. „Rusia e pe cale să dispară, cu 400.000 de persoane mai puţin în fiecare an, societatea noastră e divizată în două nivele de către o barieră impenetrabilă, toţi banii sunt concentraţi în vârful piramidei, la baza căreia nu rămâne decât disperarea”.

Tot răul spre bine, zice un proverb rus, dar începând… de mâine

„Cu toate obstacolele, nu mă îndoiesc niciun moment că dorinţa mea se va realiza., privesc către un orizont şi văd o Rusie plină de iubire”. Aceea în care băiatul s-a întors, însă există Federaţia unde de 5 zile, după promulgarea legii de către preşedinte, atât bloggeri cât şi jurnaliştii pot fi trataţi drept spioni, „agenţi străini”.

„Au transformat Curţile justiţiei în instituţii de represiune, trebuie să ne opunem”

Este mesajul lui Jukov plecând de la tribunalul care i-a interzis să-şi răspândească opiniile pe Internet în următorii doi ani, fiind înconjurat de enorm de mulţi tineri care-i strigau numele şi cărora le-a adresat cu glas puternic un „Druzia, spasivo”, adică „Mulţumesc, prieteni”.

Se reîntorc amintirile Răzbiului Rece pe care Moscova nu le-a uitat

Chiar şi în anii ’60, frazele exprimate într-un proces au devenit aforisme ale rezistenţei la puterea sovietică, când pe banca imputaţilor a ajuns, cu acuzaţia de parazitism social (??!!!), un tânăr necunoscut, poet din Leningrad. A fost condamnat şi apoi expulzat. După ani de rătăcire şi exil american, a devenit câştgător al premiului Nobel: Iosif Brodski, relatează Huffingtonpost.