Prezența mamei în viața copiilor săi este de o deosebită importanță pentru integrarea socială și dezvoltarea mentală și emoțională a acestora. Relația mamă-copil se află în atenția multor psihologi și sociologi, care concluzionează că interacțiunea dintre părinte și copilul său reprezintă "cheia" procesului de integrare socială a minorului. Un părinte poate însă, absenta din cauza mai multor circumstanțe nefericite sau chiar tragice. Jurnaliștii Reuters au documentat cazul a două fete despărțite de mama lor la vârste fragede.
Maria este mamă a două fete - Michelle, în vârstă de 11 ani, și Nicole, în vârstă de 6 ani. Părintele se trezește în fiecare dimineață la ora șapte și își încheie ziua la ore târzii de noapte, doar după ce termină curățenia în bucătărie. Ca în cazul multor adulți, viața Mariei s-a complicat odată cu susținerea cursurilor școlare online, însă ceea ce particularizează cazul de față este faptul că mama își educă fetele de la peste 4.000 de km distanță. Maria locuiește în Honduras, în timp ce fetele sale se află în California.
După ce au trecut frontiera SUA-Mexic în anul 2017, pentru a solicita azil, Maria și cele două fiice ale sale au fost despărțite de către agenții de poliție de frontieră, ca urmare a măsurilor impuse de fostul președinte al SUA, Donald Trump. Cele două fiice au fost transportate la un centru de detenție pentru minori, de unde au fost preluate de fratele lor mai mare, în timp ce Maria a fost deportată în Honduras. La momentul respectiv, Nicole, fata cea mai mică a Mariei, nu depășise vârsta de alăptare, iar Michelle avea opt ani.
Mii de copii separați de părinți
Cazul celor două copile despărțite de mama lor nu este singular. Mii de minori au fost separați de familii, ca urmare a politicilor de imigrare adoptate de administrația Trump, care acuza părinții de infracțiuni în timp ce copiii erau raportați ca fiind "neînsoțiți". Mulți dintre aceștia au fost preluați de sponsori ai organizațiilor ce se ocupă de imigranți, însă majoritatea au intrat în grija altor membri de familie. Sute de părinți au fost deportați în țara de origine fără copii.
La câteva săptămâni după ce a fost investit în funcție, Joe Biden a organizat un așa-zis comitet cu scopul de a ajuta familiile care au fost despărțite să se reîntregească. Biden a numit situația de față o “tragedie umană”. În urma mobilizării comitetului, 37 de copii s-au reunit cu familiile lor, potrivit Departamentului de Securitate Internă din SUA (DHS). Aproximativ 2.100 de copii încă sunt despărțiți de părinți, au mai transmis reprezentanții DHS.
Avocații fac presiuni pe administrația Biden pentru a grăbi demersurile astfel încât procesul în cauză să nu fie blocat din cauza birocrației. Pentru ca un părinte să se poată revedea cu copilul său trebuie să intre în posesia mai multor documente emise de către Guvernele din țara de origine și SUA astfel încât să îi fie permisă deplasarea pe teritoriul american. Oficiali americani însă, contestă pozițiile exprimate de președintele Joe Biden, conform cărora acțiunile în acest sens ar urma să fie accelerate.
Maria așteaptă să-și reîntâlnească fiicele
Conchita Cruz, director executiv al organizației ASAP, care vine în ajutorul solicitanților de azil și cu care administrația Biden a colaborat, a spus că oficialii din comitetul organizat de președintele SUA au fost receptivi la problemele semnalate și speră ca, în curând, probleme legate de birocrație să fie soluționate.
“Nu intenționăm să avem parte de un proces care să pună un părinte în situația de a apela la un avocat specializat în domeniul imigrației, în timp ce acesta se află în alt stat, pentru a face posibilă reîntrunirea cu propriul copil. Așa ceva e irealist”, a spus Conchita Cruz.
Dora Melara, o avocată din Honduras, a fost însărcinată ca, împreună cu alți colegi, să o caute pe Maria, mama celor două fete. La dispoziție nu au avut decât numele femeii, care era incomplet. După trei călătorii în orașe în care organizațiile infracționale se aflau la toate colțurile, în anul 2020, Dora Melara a reușit să o găsească pe Maria cu ajutorul unor șoferi de taxi, după cum a relatat presei. Avocații care se ocupă de cazul său nu au înaintat, momentan, documentele necesare pentru reunificarea familiei întrucât mai trebuie să facă rost de câteva acte de la Guvernele din SUA și Honduras.
"Acest caz reflectă provocările cu care se confruntă administrația Biden încercând să reunească membrii familiilor separate. Demersurile sunt îngreunate din cauză că se solicită multe acte din partea Guvernelor ambelor state astfel încât să poată fi aprobată deplasarea pe teritoriul american a persoanelor străine", a spus purtătorul de cuvânt al DHS.
Avocatul Lee Gelernt, de la Uniunea Americană pentru Drepturi Civile (ACLU), a înaintat demersuri în instanță pentru a reîntregi familii. El a lăudat progresul înregistrat de comitetul organizat de Biden și a transmis că toate părțile implicate doresc să acționeze cât mai repede cu putință. Implicați în acest proces au fost și avocați din America Centrală, care au luat la pas cartiere uneori periculoase pentru a găsi părinții copiilor aflați în custodia autorităților americane.
“Nu mi-au dat nicio soluție”
Maria și cele două fiice ale sale au părăsit Honduras în anul 2017, după ce o grupare infracțională a amenințat-o pe Michelle, potrivit relatărilor părintelui. Au trecut granița în luna decembrie și s-au predat autorităților în perioada în care aveau loc mai multe dispute pe tema noilor prevederi legale pe care Trump dorea să le implementeze în ceea ce privește imigrația.
Autoritățile le-au reținut pentru o perioadă de câteva zile, după care un agent de frontieră a preluat cele două fete ale Mariei și le-a transportat într-un centru de detenție pentru minori. În același timp, Maria a fost transportată la un centru pentru adulți, unde a petrecut trei luni de zile.
Avocatul care i-a fost repartizat femeii a anunțat-o pe aceasta că trebuie să fie deportată - fie împreună cu proprii copii, fie singură. “Nu mi-au dat nicio soluție, de fapt”, a spus Maria.
Educație pe WhatsApp. “Dacă rămâneți fără deodorant, folosiți felii de lămâie”
În prezent, Nicole, mezina familiei, este elevă în clasa a II-a, în învățământul primar, iar Michelle tocmai a intrat în perioada pubertății. Cele două fete se află în grija fratelui lor mai mare, Maynor, care este în vârstă de 33 de ani. Pentru a-și putea îngriji cei doi copii, dar și pe cele două surori ale sale, Maynor lucrează 12 ore pe zi, ocupându-se cu vânzarea portocalelor.
Maria încearcă să nu piardă niciun moment din viața copiilor săi, deși este foarte dificil să țină pasul cu toate schimbările. Discută zilnic cu fiicele sale și se implică în fiecare aspect al vieții lor, în limitele posibilităților - de la aranjatul părului până la gestionarea emoțiilor.
“Le trimit întotdeauna mesaje”, a spus Maria. Mama celor două fete este croitoreasă, iar uneori mai câștigă bani și din culesul de banane din munții aflați în apropierea casei sale.
Maria a solicitat jurnaliștilor care au documentat cazul de față să nu dea publicității numele său complet din cauza pericolelor la care ar putea să fie expusă. Grupurile infracționale sunt foarte active în Honduras, iar familia femeii se pare că a fost amenințată de mai multe ori de către acestea.
“Încercăm să ne adaptăm”
În timpul apelurilor video, Maria a învățat-o pe Nicole cum se scriu cifrele, pentru că a rămas în urmă cu materia de la matematică. Pe de altă parte, Michelle a început să se confrunte cu o perioadă foarte sensibilă, fiindcă i-a venit prima menstruație. În acest context, Maria l-a învățat pe băiatul său ce fel de produse de igienă să cumpere pentru surorile lui.
Nu trece nici măcar o singură zi fără ca mama și cele două fiice ale sale să discute, cu excepția perioadelor în care în cartierul Mariei are loc o pană de curent și nu-și mai poate încărca telefonul mobil. Fetele au reușit să își și surprindă mama. “Am învățat să înot!”, a anunțat-o mezina pe mama sa, recent.
Conștientă de faptul că, în situația de față, băiatul său este însărcinat cu mai multe responsabilități părintești, femeia a petrecut ore întregi la telefon cu fiica cea mai mare pentru a o învăța cum să gătească mâncăruri tradiționale din Honduras, sperând să-l scutească pe Maynor de o serie de obligații.
Cu toate acestea, absența fizică a mamei din viața copiilor are un impact semnificativ asupra dezvoltării minorelor, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. “Încercăm să ne adaptăm”, a transmis mama celor două fete.