Povestea necodată a HBO România

Povestea necodată a HBO România

Dacă, în urmă cu un deceniu, HBO se lupta cu „piraţii“ decodoarelor, acum, postul are alţi „inamici“: internetul şi DVD-urile contrafăcute.

Acum 10 ani, o nouă „industrie“ se profila în România. Postul internaţional HBO, specializat în filme de ultimă oră, se lansa şi pe piaţa locală. Cum abonamentul era (ca şi astăzi) separat de cel pentru cablu, iar postul era codat, oportuniştii pricepuţi în ale electronicii au găsit o nişă pentru a scoate bani: comerţul cu decodoare artizanale. Evoluţia tehnologiei, dar şi pedepsele severe pentru piratarea postului au scăzut în ultimii ani rata de „ilegalişti“. Au apărut alţi concurenţi, la fel de „gri“: internetul, programele DC++ şi DVD-urile contrafăcute.

HBO a împlinit în ianuarie 10 ani şi jumătate de milion de abonaţi.

Opt piraţi la un abonat

Totul a început în 1998, la Cluj, pentru că „la vremea respectivă era capitala cablului“, explică Diana Jawad, primul director de marketing şi de vânzări al HBO. Odată cu lansarea postului a apărut şi ghidul HBO, care conţinea programele ce urmau să fie difuzate pe parcursul unei luni, România fiind singura ţară în care acesta a fost introdus.

La puţin timp după lansarea HBO au apărut „piraţii“. Era de-ajuns ca un singur locatar să plătească abonamentul de 4 dolari pentru ca toţi vecinii să beneficieze de programele postului aproape gratis. Singurul dispozitiv de care aveau nevoie pentru receptarea semnalului era un decodor, care costa 100.000 de lei vechi. Când semnalul a devenit din ce în ce mai greu de codificat, şi preţurile la decodoare au început să crească. Aparatele se vindeau la colţul străzii, în piaţă şi chiar în magazinele de piese electronice.

O statistică oficială a HBO arată că, până în 2002, raportul dintre abonaţii legali şi piraţi era de 1 la 8!

Noul scor legal-ilegal: 1-2

Ani la rând, HBO a funcţionat în pierdere, având un număr constant, dar mic, de abonaţi (penetrarea în rândul abonaţilor de cablu în 2003 era de 5%).

Reprezentanţii HBO România se feresc să vorbească despre acea perioadă în cifre, rezumându-se la a puncta rezultatul legislativ la care s-a ajuns în urma iniţiativelor HBO. Totuşi, Jawad recunoaşte că „pirateria şi lipsa tehnologiei au fost cele mai mari probleme de atunci, iar acestea au avut repercusiuni asupra HBO, dar şi asupra operatorilor de cablu prezenţi pe piaţă la vremea respectivă“.

În 2002 a apărut o lege prin care cei prinşi că piratau programele HBO erau pasibili de o amendă penală de la un milion la 30 de milioane de lei vechi. De la an la an, numărul celor care făceau afaceri cu decodoare a început să scadă, ajungând la 2 piraţi pe abonat la sfâr- şitul lui 2007, potrivit datelor furnizate de Departamentul de antipiraterie din cadrul HBO România. Cadrul legislativ s-a tot modificat, iar din septembrie 2005 este prevăzută pedeapsa cu închisoare de până la 10 ani.

Oferta de programe

Primul film difuzat la HBO, pe 1 ianuarie 1998, la ora 14.00, a fost „Un poliţist de treabă“, cu Michael Keaton şi Rene Russo.

Oferta HBO de atunci, când numai Pro TV mai difuza block-bustere, era de neegalat: producţii hollywoodiene nedifuzate până atunci la TV („Batman forever“, „Armă mortală“, „Interviu cu un vampir“), filme şi seriale originale HBO („Totul despre sex“, „Sub pământ SRL“, „Roma“), concerte şi evenimente speciale.

În 2008, HBO mizează pe filme precum „Deja Vu“, „Capote“, „Transporter 2“, sau „Marele jaf comunist“ şi pe transmiterea Premiilor BAFTA (10 februarie, 23.00) şi a Premiilor Oscar (25 februarie, 3.00).

Faţă de un singur post în 1998, HBO are acum în portofoliu şi alte trei canale: HBO Comedy, Cinemax şi Cinemax 2.

DATE STATISTICE

500.000 de abonaţi în România

HBO are 1.200.000 de abonaţi în Europa Centrală

> 76% dintre abonaţi au între 18 şi 49 de ani

> 7 din 10 abonaţi au studii medii

> mărimea gospodăriilor abonate este, în general, de 2 sau 3 membri

> privitul la televizor este a doua alegere preferată de abonaţii HBO în petrecerea timpului seara

> mai mult de jumătate dintre abonaţi s-au abonat pentru mai mult de 2 ani

*Studiul a fost comandat în 2005 de HBO şi realizat de Synovate Market Research Company în ţările din Europa unde există HBO

PROFIL

În zonă, de 17 ani

Home Box Office şi-a început activitatea în Europa Centrală în 1991, oferind canale TV de bază, dar şi de pay TV cu difuzare non-stop (HBO, HBO Comedy, Cinemax, Cinemax 2) pentru platforme de cablu, DTH (direct-tohome) şi MMDS. HBO în Europa Centrală asigură în prezent servicii de televiziune premium şi de bază în 10 ţări ale regiunii, printre care Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Moldova, Slovenia, Croaţia şi Serbia. HBO Europa Centrală este deţinut de Home Box Office Inc., Sony Pictures Television International/Columbia Tri-Star şi Disney’s Buena Vista International Television. Pe lângă studiourile proprietare, HBO utilizează şi produse ale altor mari studiouri hollywoodiene.

Ne puteți urmări și pe Google News