Evenimentul Zilei > Actualitate > Povestea lui Peity, orfanul român condamnat la moarte în Malaezia
Povestea lui Peity, orfanul român condamnat la moarte în Malaezia

Povestea lui Peity, orfanul român condamnat la moarte în Malaezia

Un tânăr timişorean a fost prins de autorităţile din Kuala Lumpur cu stupefiante şi riscă acum să primească pedeapsa capitală. A stat la casa de copii, nu are tată, iar mama e pe moarte.

Abandonat de familie la vârsta de 8 ani, a ajuns un dealer de droguri de temut în Asia. Acum aşteaptă condamnarea la moarte în Malaezia. Îl cheamă Laurenţiu Marian Peity, e din Timişoara şi are 25 de ani. Tânărul a fost reţinut de autorităţile din Kuala Lampur, fiind acuzat de trafic de droguri.
Poliţiştii din Malaezia l-au prins cu droguri asupra sa, iar în Asia de Sud-Est, legislaţia este extrem de severă când vine vorba de prafurile care aduc moartea albă. Malaezia nu face excepţie.
Autorităţile îi caută avocat
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, ieri, că un cetăţean român este arestat în Malaezia din luna octombrie 2011, fiind suspectat de trafic de droguri. Cazul este cunoscut Ambasadei României la Kuala Lumpur, care a informat MAE, după ce, la începutul lunii noiembrie 2011, a verificat şi primit de la autorităţile locale confirmarea informaţiei.
Familia lui Peity a fost înştiinţată de situaţia lui, însă rudele tânărului sunt mult prea sărace pentru a-l apăra în vreun fel, n-ar putea să suporte onorariul unui avocat. De acest lucru s-a ocupat autorităţile române. Laurenţiu – Marian Peity a fost vizitat în penitenciar de către consulul român la Kuala Lumpur, pe 4 noiembrie, oficialul ocupându-se ulterior şi de angajarea unui avocat.
Se aşteaptă o sentinţă
Reprezentanţii României în Malaeziei spun că, deocamdată, nu s-a luat o hotărârea judecătorească în ceea ce-l priveşte pe timişoreanul Peity. "La ora actuală, procedura judiciară iniţiată în acest caz se află în faza de urmărire penală. În consecinţă, nu s-a pronunţat încă o hotărâre judecătorească de condamnare.
Întrucât ancheta este în curs de desfăşurare, informaţiile existente la dosarul cauzei nu pot fi făcute publice. Legislaţia malaeziană în materie penală este deosebit de drastică, o persoană condamnată pentru trafic de droguri fiind pasibilă de pedeapsa capitală", au precizat reprezentanţii MAE.
Dat la Centrul de Plasament de mic
Laurenţiu Peity s-a născut într-o familie săracă. Tatăl lui a murit când era în clasa I. Mama, rămasă singură cu şase copii pe cap, a decis să renunţe la majoritatea dintre ei. A păstrat-o aproape doar pe fiica ei cea mare, iar pe restul fraţilor i-a dat la casa de copii.
"Tânărul a ajuns în anul 1994, la vârsta de 8 ani, în Centrul de Plasament de la Găvojdia. A stat aici 11 ani, până în anul 2005. Potrivit personalului nostru, a fost un copil cuminte, care nu a creat niciodată probleme, chiar dacă era uşor influenţabil de ceilalţi copii cu care, ocazional, mai făcea mici năzbâtii", l-a caracterizat pe Peity, Smaranda Marcu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.
Familia săracă, mama lui are cancer în fază terminală
Reprezentanta DGASPC Timiş povesteşte că Laurenţiu – Marian Peity a ajuns în centrul de ocrotire de la Găvojdia, cu un an înainte de moartea tatălui său (1995), iar după acea întâmplare, cum situaţia materială a mamei sale s-a depreciat, nu a mai avut şansa să se reîntoarcă acasă.
Mama lui Laurenţiu Peity, acum pasibil de pedeapsa capitală în Malaezia, a vândut apartamentul familiei şi la scurt timp s-a îmbolnăvit de cancer. Potrivit apropiaţilor, starea mamei lui Peity este gravă, acum în fază terminală.
Tot de la autorităţile de la protecţia copilului am aflat că Laurenţiu Peity a fost elev al grupului şcolar Auto din Timişoara, iar după terminarea şcolii s-a angajat, tot în Timişoara, la un service auto.
"La externarea din Centrul de Plasament de la Găvojdia, în 2005, a locuit, un timp, într-o locuinţă protejată. Conform regulamentului, a putut sta aici un an de zile", mai spune Smaranda Marcu. După 2006, tânărul a luat lumea-n piept şi a ajuns în capitala Malaeziei.
Cod penal
Legea privind vânzarea drogurilor din anul 1952, revizuită în 1989, prevede condamnarea obligatorie la moarte a traficanţilor de droguri. Potrivit legislaţiei antidrog din Malaezia, este considerat dealer şi trebuie condamnat la moarte, oricine este prins asupra lui cu cel puţin 15 grame de heroină sau 200 grame de cannabis. Numai în ultimul an, s-au dat 114 condamnări la moarte în această ţară, pentru infracţiuni similare.

114 persoane acuzate de trafic de droguri au fost judecate şi condamnate la moarte în Malaezia numai anul acesta

LEGI MARŢIALE
Războiul Asiei cu traficul şi consumul de droguri
Indonesia. Legea anti-drog prevede pedeapsa cu moartea pentru traficanţii de droguri şi peste 20 de ani de închisoare pentru cei care care sunt prinşi cu marijuana asupra lor. Deţinerea unui drog din grupa I, îi poate aduce celui prins peste 12 ani de închisoare.
Singapore. Se pedepseşte consumul şi traficul de droguri. Cei prinşi cu cel puţin un gram de morfină, cocaină sau cel puţin 17 grame de marijuana sunt consideraţi traficanţi şi sunt condamnaţi la moarte. Cel puţin 400 de oameni au fost spânzuraţi pentru trafic de droguri între 1991 şi 2004.
Filipine. Traficanţii de droguri prinşi cu cel puţin un gram de opium, morfină, heroină, cocaină sau cu cel puţin 17 grame de marijuana riscă pedeapsa capitală. Această ţară a decis un moratoriu asupra pedepsei capitale, însă cei prinşi cu droguri sunt pedepsiţi aspru – cel puţin 12 ani de închisoare pentru deţinerea de droguri ilegale.
CITIŢI ŞI:

  • MAE: Un român arestat în Malaesia pentru trafic de droguri riscă pedeapsa capitală