Editura Evenimentul si Capital

Povestea incredibilă a lui Lucian Ciuchiţă. Hollywood-ul i-a furat scenariul şi a încasat peste 100 de milioane de dolari

Marele public a făcut cunoştinţă cu Lucian Ciuchiţă la TVR
Autor: | | 4 Comentarii | 4158 Vizualizari

Lucian Ciuchiţă este unul dintre românii care au o viaţă ca în filme. În cazul lui, thriller-ul este în plină desfăşurare de peste 27 de ani, atunci când a scris o filă de istorie din celebrul studio 4 al TVR. A fost unul dintre cei mai vocali studenţi revoluţionari, ceea ce l-a transformat în primul şi, poate, singurul reporter-poliţist din România

Personalitate complexă, Ciuchiţă a făcut faţă cu brio atât în faţa camerelor de luat vederi, la TVR şi Antena1, cât şi în structurile speciale-SPP. Cea mai recentă intrigă din fimul vieţii sale: Hollywood-ul i-a furat un scenariu, apoi l-au ecranizat şi au încasat milioane de dolari. Este vorba despre ,,Escape Plan”, cu Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone în rolurile principale.Evenimentul Zilei: Când şi cum începe povestea dumneavoastră?

Lucian Ciuchiţă: În timpul Revoluţiei de la ’89, fiind student la Cibernetică, cu speranța că lupt pentru libertate.Împreună cu alți studenți și cadre didactice din ASE am fost alături de revoluționarii din stradă. Am redactat comunicate pe care le-am înaintat Televiziunii Române și am sperat că glasul nostru, al tinerilor studenți, se va auzi în toată țara.

- Acesta a fost punctul de pornire pentru prima dragoste, presa. Cum a evoluat situaţia?

- Mi-am început activitatea jurnalistică imediat după Revoluție. Mai precis o lună mai târziu după ce am fost selectat în Studioul 4 al TVR, dintre studenții revoluționari, să realizez și să prezint emisiunea studențească „Gaudeamus”. Câteva luni mai târziu, în luna mai 1990, am fost angajat la Redacția Știri Interne și așa am început frumoasa și periculoasa meserie de reporter special. De ce spun periculoasă, pentru că vorbim de acei ani tulburi de instaurare a democrației în România, cu mineriade şi manifestații violente.

Emisiunile lui au atras atenţia miniştrilor

- Apoi au apărut primele emisiuni de reportaj, cum a fost?

- Poate exuberantă tinereții, poate curajul și dorința de „a schimba lumea” au atras atenția unui ministru de interne, Doru Viorel Ursu, care mi-a propus să realizez emisiuni cu și despre activitatea poliţiei. Așa au apărut emisiunile „Poliţia în alertă” și „Poliţia în acţiune”, plus reportajele pe fiecare seară la Actualități cu cele mai spectaculoase realizări: capturi de droguri, arme și explozivi, infracțiuni economice depistate, criminali și hoți arestați

- Aceste reportaje v-au ajutat să intraţi pentru prima oară în Poliţie. Cum au funcţionat cele două meserii împreună?

- Am reușit să-mi fac datoria în ambele locuri de muncă. Nu am avut niciodată reproșuri din partea Poliției sau a TVR-ului. Din contră, zece ani lucrurile au mers foarte bine (1991-2001). Poliția era mulțumită de activitatea mea –analizele sociologice arătau un nivel de încredere ridicat din partea populației- iar TVR avea cele mai bune reportaje (direct de la sursă) și era, evident, mulțumită de prestația mea. Pe bună dreptate mi se spunea reporter-poliţist şi a fost o combinaţie incredibilă, cu multe reuşite în plan profesional.

- Cum credeţi că s-a transformat TVR în 2017?

- Televiziunea am iubit- o și o iubesc în continuare, doar am realizat zeci de emisiuni și peste o mie de reportaje la „Actualităţi”. Acum, trebuie să recunosc că, după 2001, au fost perioade când poate nu mi-a plăcut ce am văzut la TV. Totuşi, nu au dispărut profesioniștii, doar că au fost înlocuiți cu alții mai tineri. Privesc cu încredere spre televiziunea publică și am convingerea că Irina Radu-Președinte-Director General, care mi-a fost colegă la Actualități, va avea un cuvânt de spus. Avem nevoie de emisiuni mai bune, mai apropiate de cerințele telespectatorilor, care să le trezească spiritul, să le creeze emoții pozitive. Nu non-valori, false modele, sau fete dezbrăcate.

„I-am dat în judecată pe cei de la Hollywood. Ei s-au apărat cu documente false”

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI