Povestea fotbalistului care ura antrenamentele și a cerut să-i fie amputate picioarele

Gabriel Omar Batistuta a rămas cu mari traume fizice după ce s-a retras din activitate și-a avut nevoie de mulți ani pentru a se recupera.

Într-o țară care a vibrat afectiv cu Diego Armando Maradona, Mario Kempes sau Lionel Messi, Gabriel Omar Batistuta (51 de ani) a reușit să-și facă loc în inimile argentinienilor și să intre în istoria fotbalului din „Țara Tangoului”. Unul dintre cei mai percutanți atacanți ai anilor ‘90 a fost cel botezat „Bati-gol” de suporterii echipei Fiorentina.

Paradoxal, deși a fost foarte bine cotat, Batistuta nu a jucat până spre finalul carierei la un mare club european. S-a născut la data de 1 februarie 1969 la Avellaneda (Santa Fe) și a fost botezat și cu prenumele tatălui. Înainte de-a simți chemarea fotbalului, Batistuta a impresionat, la 5-6 ani, datorită acrobațiilor pe care le executa. Reușea să-și țină echilibrul, în picioare, pe un cal, fapt care îl transformase într-un copil respectat de ceilalți puști.

Până la vârsta de 9 ani, Gabriel nu era atras de „Sportul Rege”. Însă, în 1978, Argentina găzduiește Campionatul Mondial și cucerește primul titlu din istorie. Și să fi vrut, nu aveai unde să te ascunzi de emoția generală stârnită de gruparea antrenată de Cesar Luis Menotti, în care străluceau Mario Kempes, Daniel Passarella, Osvaldo Ardiles sau Daniel Bertoni. Așa că puștiul a început să bată mingea, alături de vecini și „s-a înrolat” la un club local.

Fâșneț, cu viteză de reacție și bun control al balonului, a fost remarcat și a ajuns în 1988 la Newelle’s Old Boys. Stă un sezon și, deși nu impresionează (16 meciuri / 4 goluri), se transferă la marea River Plate. Nu se acomodează nici aici, marchează 3 goluri într-o stagiune în care apare de 19 ori și este cumpărat de cealaltă mare forță a Argentinei: Boca Juniors. Avea deja 21 de ani și încă existau multe semne de întrebare în privința sa. După un sezon cu cifrele (30 / 13), Batistuta este cumpărat de Fiorentina și ajunge în cel mai puternic campionat al lumii, la acea vreme.

Se acomodează la Firenze și marchează 13 goluri într-o ediție în care „alb-violeții” încheie pe locul al 12-lea. Problemele apar în sezonul următor, unul la finalul căruia toscanii cad în Serie B. Argentinianul este în creștere și marchează 16 goluri în campionat. Surprinzător, deși ar fi putut pleca la un alt club, rămâne și joacă în sezonul 1993 - 1994 în liga a II-a. La acea vreme, Serie B era un maraton epuizant, cu un nivel calitativ foarte ridicat. Fiorentina se luptă pentru promovare și cu Brescia lui Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi și Ioan Ovidiu Sabău și în primăvara anului 1994 ambele grupări revin în Serie A.

Pentru a înțelege anvergura ligi a 2-a din italia, este de remarcat că și Hagi, și Batistuta reușesc evoluții extraordinare la Mondialul din SUA, în vara acelui an. Argentinianul debutează cu un hattrick, împotriva Greciei (4-0). Patru ani mai târziu, în Franța, vârful mai bifează un hattrick (5-0 cu Jamaica) și devine singurul fotbalist cu asemenea performanță la două turnee finale (recordul stă în picioare și azi).

Batistuta devine o mașină de marcat goluri și îi cucerește iremediabil pe suporterii Fiorentinei. Însă, în tricoul toscanilor, pe care l-a îmbrăcat până în 2000, nu are mari satisfacții colective. Câștigă doar Cupa și Supercupa Italiei (1996). În 2000, după 331 de meciuri și 203 partide în tricoul Fiorentinei, „Bati-gol” ajunge la AS Roma. O alegere extrem de inspirată, pentru că în vara anului 2001, echipa lui Fabio Capello devine campioana Italiei. Atacantul argentinian a contribuit substanțial la marea performanță, cu 20 de goluri. După alte două sezoane, Batistuta este împrumutat la Inter Milano, în 2002 - 2003, fără realizări majore.

Ajuns la 34 de ani, sud-americanul a semnează un contract consistent cu Al-Arabi și își încheie cariera în Qatar, în 2005. În naționala Argentinei a jucat între 1991 - 2002 și a punctat de 54 de ori în 77 de meciuri. Este al doilea golgheter din istoria „pumelor”, fiind depășit doar de Lionel Messi (138 - 70).

Batistuta n-a mai vrut să audă de fotbal după retragere și s-a dedicat altor activități precum administrarea unei ferme sau golfului și elitistului polo călare.

Deține licență de antrenor, dar nu are de gând să lucreze în domeniu. A și explicat în urmă cu câțiva ani: „Antrenamentele și chestiunile tactice mi se păreau plictisitoare. În rest, am iubit fotbalul”.

Batistuta s-a bucurat de mare trecere în rândul femeilor. A avut numeroase contracte de publicitate și a apărut, episodic, într-o telenovelă argentiniană. Este căsătorit și are patru băieți. În urmă cu șase ani a făcut mărturisiri cutremurătoare. Argentinianul a vorbit despre sechelele cu care a rămas după o carieră în care a fost tocat de fundașii adverși.

„Ajunsesem să fac pe mine în pat și nu puteam să mă mai ridic. Mă dureau atât de tare picioarele, în zona gambei, încât le-am cerut doctorilor să le amputeze. L-am văzut pe Pistorius cum se descurcă fară picioare și eram decis să renunț la ele, numai ca să scap de dureri. Ajunsesem să nu mai am cartilagii și tendoane, iar toată greutatea mea era suportată de niște oase care se frecau între ele”, erau mărturiile cutremurătoare făcute de Batistuta.