Tânăra al cărei portret a fost declarat "Fotografia anului 2010" militează pentru drepturile femeilor.
După Sharbat Gula, fata cu ochii verzi a cărei celebră poză realizată de Steve McCurry pentru National Geographic a făcut, în 1985, înconjurul lumii, încă o tânără din Afganistan vorbeşte lumii printr-o fotografie: portretul tinerei Bibi Aisha a fost declarat "fotografia anului 2010" la cea de-a 54-a ediţie a "Oscarurilor" în fotojurnalism, World Press Photo of The Year.
Publicată pe coperta Revistei Time pe 1 august 2010, fotografia, realizată de jurnalista sud - americană Jodi Bieber, o prezintă pe tânăra căreia talibanii i-au tăiat nasul şi urechile pentru că a părăsit casa soţului ei.
Tatăl Aishei o promisese, încă de la vârsta de 12 ani, unui luptător taliban, iar fetiţa a fost căsătorită la 14 ani şi apoi abuzată sexual, ţinută ca o sclavă şi obligată să doarmă în grajdul animalelor.
La 18 ani, Aisha a reuşit să fugă şi s-a ascuns cu ajutorul a două femei care, apoi, au încercat să o vândă. Cele trei femei au fost oprite de poliţie, iar pe numele Aishei a fost pronunţată o sentinţă de trei ani de închisoare, care s-a redus la cinci luni după ce a primit iertarea preşedintelui Hamid Karzai.
Tatăl s-a văzut nevoit să o predea din nou familiei soţului, iar fata a primit sentinţa talibană: familia soţului a dus-o în munţi, i-a tăiat nasul şi urechile şi a abandonat-o să-şi găsească moartea.
"Era în miezul nopţii şi am simţit apă îngheţată în nas. Mă înecam cu propriul meu sânge, nu puteam vedea", a declarat Aisha, care acum trăieşte în statele Unite.
Fata a reuşit să se târască în casa bunicului ei şi de acolo a fost dusă într-un centru medical dintr-o bază americană. După trei luni petrecute într- un adăpost, Aisha a fost trimisă în SUA şi plasată în grija unei familii americane.
Recent, nasul şi urechile fetei au fost reconstruite, costurile fiind suportate de fundaţia Grossman Burn din Los Angeles.
Aisha, după operaţie
Aisha, acum în vârstă de 19 ani, a primit medalia "Enduring Heart", înmânată de soţia gurvernatorului Californiei, Arnold Schwarzenegger.
<iframe title="YouTube video player" width="610" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/7RE6MiV9ILI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe title="YouTube video player" width="610" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/xE1jzSjZuU0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> PREFERINŢE
Şocul realului Majoritatea fotografiilor premiate de World Press la ediţia de anul acesta sunt semnale de alarmă şocante. Cu premiul întâi a fost recompensată o fotografie realizată de jurnalistul ungur Peter Lakatos, prezentând un sinucigaş care cade în flăcări dintr-un turn din Budapesta.
Tot premiul întâi i-a fost decernat şi fotografiei realizate în ianuarie 2010 de Olivier Laban- Mattei pentru France Presse şi prezentând un lucrător de la spitalul din Port-au-Prince stivuind cadavrele unor copii după teribilul cutremur.
- Vezi toţi câştigătorii World Press Photo 2010