Povestea fără seamăn a lui Michael Goleniewski. Cum a distrus CIA „cel mai eficient spion”

Povestea fără seamăn a lui Michael Goleniewski. Cum a distrus CIA „cel mai eficient spion”

Într-o zi rece de iarnă, înainte cu opt luni ca zidul Berlinului să fie ridicat, cel mai valoros agent dublu din vest a fugit în Berlinul de Est. Avertizat că polonezii și rușii sunt pe urmele sale, Michael Goleniewski a petrecut multe zile încercând să se sustragă supravegherii acestora, pentru a ajunge la consulatul Statelor Unite. 

Ziua în care a reușit să fugă a reprezentat una dintre cele mai importante momente ale Războiului Rece. Pe baza unor documente, s-a relevat faptul că acesta a expus 1.693 de agenți din blocul sovietic, inclusiv unii dintre cei mai infami spioni ai perioadei. 

În ciuda spionajului remarcabil pe care acesta l-a făcut în numele Occidentului, jocurile minții pe care CIA le-a făcut cu acesta după ce a dezertat, l-au transformat într-un om paranoic și delirant. „CIA a fost responsabil pentru delirul provocat celui mai eficient spion”, a declarat Tim Tate, autorul cărții “Spionul care a fost lăsat în umbră”.  Printre victimele făcute de CIA se află și un mare român, povestea sa putând fi citită pe Evenimentul Istoric.  

În timpul cercetărilor sale, acesta a obținut dosarele CIA despre Goleniewski, multe dintre ele nefiind publice.  „Dosarele agenției dezvăluie modul în care CIA și Departamentul de Stat al SUA l-au trădat pe Goleniewski, au renunțat la contractul cu el, l-au hărțuit, au încercat să îl discrediteze, iar în cele din urmă, l-au făcut să devină paranoic.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine a fost Michael Goleniewski ?

Fost colaborator nazist, acesta s-a dedicat pentru a deveni un ofițer de informații al serviciului de informații polonez, după cel de-al Doilea Război Mondial. Deja oferise informații KGB-ului despre guvernul polonez când, în aprilie 1958, a decis să trimită un material anonim, către FBI, cu informații despre KGB,GRU și serviciul de informații polonez. 

Principala condiție a lui Michael Goleniewski a fost aceea de a lucra doar cu FBI-ul.  „El spunea: vă voi oferi toate informațiile necesare, însă o voi face doar pentru FBI. Orice altă agenție de informații americană a fost penetrată de serviciile blocului sovietic”. 

Acesta a fost cel care l-a expus pe George Blake, om al KGB-ului și al MI6-ului, care făcea parte dintr-un grup de spioni sovietici care trimiteau informații despre submarinele nucleare din Marea Britanie, către KGB. 

După ce acesta a dezertat, a fost transportat în SUA, unde a stat în următorii trei ani. Lui Goleniewski i s-a promis cetățenie americană și un contract de muncă în cadru CIA, în timp ce MI5 îi trimitea argint în semn de mulțumire. Cu toate acestea, Anatoliy Golitsyn a reușit să-l convingă pe șeful contraspionajului CIA, că acesta nu este un adevărat dezertor. 

Înșelăciunea provocată de CIA

Drept urmare, în 1964, CIA a renunțat la toate promisiunile făcute lui Goleniewski. „Contractul său nu a fost reînnoit, plățile nu au mai existat, iar pistolul oferit pentru protecție i-a fost luat. Toate acestea se întâmplau într-un moment în care era căutat de Varșovia și Moscova.”

CIA începuse să informeze alte departamente guvernamentale că acesta nu mai este stabil psihic, cu toate că informațiile oferite de acesta, încă erau fiabile. Din cauza jocului murdar făcut de CIA, spionul a avut parte de un șoc emoțional, ajungând să-și piardă raționamentul. 

A murit în 1993 la New York, însă nu toate secretele sale au dispărut odată cu el. Singurul document pe care nu l-a putut citi Tate despre Gloeniewski a fost cel de la MI5, fiind descris ca un document sensibil.  „Nu găsesc un motiv legitim pentru care MI5 să păstreze acel dosar. Nu înțeleg despre ce ar putea fi vorba în contextul trecerii a șase decenii de când a dezertat și trei decenii de când a căzut cortina de fier."