Povestea celor mai periculoși teroriști Al- Qaeda care au tranzitat România. DIICOT: răpiri, crime, torturi și atacuri cu RPG-uri împotriva trupelor americane

Povestea celor mai periculoși teroriști Al- Qaeda care au tranzitat România. DIICOT: răpiri, crime, torturi și atacuri cu RPG-uri împotriva trupelor americane

Curtea de Apel București l-a condamnat, în cotombrie 2014, la șapte ani închisoare cu executare pe cetățeanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, acesta fiind acuzat de procurorii DIICOT că a înlesnit intrarea și ieșirea din România a cinci cetățeni irakieni care au săvârșit acte teroriste în favoarea organizației Al Qaeda. Recursul acestuia se va judeca pe 10 februarie 2015 la Curtea Supremă de Justiție.

Numele lui Dulaimi Ali Asae Mohamad apare în mai multe anchete ale procurorilor DNA și DIICOT, în calitate de acuzat/inculpat sau de denunțător al unor fapte de corupție.

Cetăţeanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, alias Loay Ali Asae Al Dulaimi, alias Loay Al Karbouly, care a fost declarat indezirabil în România, a fost trimis în judecată, în decembrie 2012, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). DIICOT nota în rechizitoriul irakianului că filiala irakiană a reţelei "Al-Qaeda" intitulată "Al Qaeda Irak - AQI" a fost fondată în anul 2003, de militantul iordanian Abu Musab Al - Zarqawi, iar scopurile iniţiale ale organizaţiei au fost retragerea forţată din Irak a forţelor Coaliţiei internaţionale conduse de SUA, răsturnarea guvernului interimar irakian, asasinarea colaboratorilor forţelor ocupante, marginalizarea populaţiei şiite şi înfrângerea miliţiilor acestora, precum şi stabilirea unui stat islamic.

Procurorii DIICOT susţin în rechizitoriu că în timpul anchetei au au rezultat probe cu privire la faptul că cetăţenii irakieni:

Ne puteți urmări și pe Google News
 1. Omar Farid Ahmed -alias Omar Farid Ahmed Al Uwaid Al Karbouli, alias Amir Hussen Muhmed;
 2. Falah M. Salem- alias Manaf Khalif Asi Sanad Al Karbouli;
 3. Muntasier Kh. Aassi- alias Omar Atla Aod alias Muntasir Klef Aasi Al Karbouli;
 4. Aqeel Mohamed Dhuyab 
 5. Omar Kh. Asssey

Potrivit datelor deținute de DIICOT aceștia au fost implicaţi  în activităţi de terorism în favoarea entităţii teroriste Al Qaeda Irak – A.Q.I. Totodată au rezultat probe care relevă faptul că Al Dulaimi cunoştea implicarea acestora în activităţi teroriste, ajutându-i să părăsească Republica Irak unde, unii dintre aceştia erau căutaţi pentru săvârşirea unor acte de terorism. Într-o ancheta paralelă a DIICOT, procurorii au fost solicitat date şi informaţii, prin intermediul cererilor de asistenţă judiciară în materie penală, autorităţilor judiciare din Republica Irak, Regatul Haşemit al Iordaniei, Regatul Suediei şi Republica Ungaria.

A luptat alături de mujahedini

Din declaraţia dată de cetăţeanul irakian Obeid Fuoad Ahmad- alias Fuad al Karbouli, care în România s-a aflat sub identitatea de Fwad M. Hossien , audiat în calitate de martor la data de 12 mai 2009 de autorităţile judiciare din Regatul Suediei au rezultat următoarele aspecte :

 • Martorul îl cunoştea pe Al Dulaimi sub identitatea de Loay Ali Asi Sanad Al-Karbuli şi pe fraţii acestuia, şi declară că aceştia sunt veri cu Manaf Khalif Ali Asi Sanad Al-Karbouly şi Muntasier Khalif Ali Asi Sanad Al-Karbuli , indicându-l pe Manaf Khalif Ali Asi Saad Al-Karbuli ca fiind emir al Al Qaeda între anii 2003 – 2006.
 • Martorul a declarat că are cunoştinţă că acesta a fost arestat de mai multe ori de forţele militare în Irak şi că, la acea dată, locuia în Ungaria.
 • Totodată, martorul a declarat că cetăţeanul irakian Umar Farid Ahmad Al- Uwaid Al-Karbuli făcut parte din Al Qaeda.
 • Martorul a precizat că Loay Ali Asi Sanad Al-Karbuli i-a ajutat pe 90% din irakienii din România să obţină paşapoarte şi documente de transport false, iar unii dintre aceştia au fost implicaţi în activităţi teroriste.
 • Despre Umar Farid Ahmad Al- Uwaid Al-Karbuli, martorul a declarat, în faţa autorităţilor suedeze, că are cunoştinţă că acesta a luptat alături de Al Qaeda, ajutându-i pe mujahedinii din Irak, după care a delapidat bani de la Al Qaeda, care l-a pedepsit pentru acest lucru.

Membri ai clanului Al -Karbouli

Din declaraţia cetăţeanului irakian Klefa Asy Umar,audiat la data de 07 iulie 2009, în calitate de martor, in solicitarea de comisie rogatorie, de catre autorităţile judiciare din Republica Ungaria, a rezultat că acesta cunoaşte că Omar Farid Ahmed Al Uwaid Al Karbouli, unul dintre aliasurile lui Omar Farid Ahmed , este un terorist Al Qaeda, din clanul AL-KARBULI, care a fost cunoscut în Irak pentru activităţile desfăşurate împreună cu această organizaţie teroristă.

Rudă cu un lider Al Qaeda

Din declaraţiile date de numitul Omar Farid Ahmed în cuprinsul dosarului penal nr. 30/D/P/2009 , în care a fost audiat în calitate de martor, au rezultat următoarele aspecte:

 • Înainte de a pleca din Irak, a lucrat ca mecanic la un garaj din zona Karbala din Irak, împreună cu o altă rudă de a sa. pe nume Satam Hasan Jasin . Atât martorul cât şi această persoană erau rude cu numitul Hamid Uwayd Mohamed , alias Abu Tiba, despre care a declarat că era un lider important al Al Qaeda în Irak şi a îndeplinit funcţia de emir al Al Qaeda în zona Karbala.
 • Ela declarat că, în calitatea de mecanic, a reparat numeroase autovehicule utilizate de Abu Tiba cât şi de alţi membri ai organizaţiei Al Qaeda din Irak. De asemenea, a menţionat că în perioada în care s-a aflat în Karbala, a intrat în contact cu mai mulţi membri ai Al Qaeda, dar a precizat că nu a participat la activităţi teroriste împreună cu aceştia.
 • Martorul a mai declarat că a fost răpit de către luptători ai Al Qaeda, în perioada cât se afla în Siria, în oraşul Homs şi a fost torturat, întrucât ar fi furat de la organizaţia Al Qaeda suma de 100.000 dolari americani, iar în schimbul eliberării sale, mama sa, ar fi plătit suma de bani cerută drept recompensă de către răpitori.
 • Ela precizat modalitatea în care a fost ajutat de Al Dulaimi să intre în România, prin intermediul societăţii comerciale SC Eli Fix SRL, precum şi activităţile derulate în România prin intermediul societăţilor comerciale înfiinţate de învinuit. Martorul a arătat modul în care a fost ajutat de învinuit să obţină viză pentru a intra în Franţa, la data de 05.02.2007, precum şi faptul că la aceeaşi dată a ridicat de la Banca Raiffeisen suma de 600.000 lei, din contul SC Eli Fix SRL, bani care ar fi ajuns la învinuit, prin intermediul numitului Argint Remus Leonard, membru al grupului infracţional condus de Al Dulaimi
 • Totodată, martorul a declarat că în perioada în care s-a aflat în Irak, numitul Munaf Ali Asi Sanad Al- Karbuli i-ar fi spus că face parte din organizaţia Al Qaeda şi că ar fi fost implicat în diverse atacuri îndreptate împotriva forţelor americane din Irak, precizând că acest lucru era de notorietate în zona Karabla.

Procurorii DIICOT arată că declaraţiile date de numitul Omar Farid Ahmed în faţa organelor judiciare române sunt parţial conforme cu realitatea, în sensul că, în mod evident, nu a recunoscut implicarea sa în cadrul organizaţiei teroriste Al Qaeda, pentru că ar fi însemnat să se incrimineze singur.

 

Se ocupa de securitatea Al Qaeda

 

Referitor la Omar Farid Ahmed , autorităţile judiciare din Republica Irak au comunicat, la data de 22 august 2010, ca răspuns la solicitarea autorităţilor române de asistenţă judiciară în materie penală, faptul că acesta este una dintre persoanele însărcinate cu securitatea în rândul organizaţiei teroriste AL Qaeda din regiunea Karbala şi că a fugit din Irak în anul 2006 împreună cu Manaf Khalif.

Totodată, autorităţile din Irak au comunicat faptul că fratele teroristului Omar Farid Ahmed , în limba arabă Umar Farid Ahmad Al Karbouli , este arestat în Irak, iar tatăl acestuia a fost ucis de forţele americane în 2006, în timpul unei intervenţii.

Căutat de forțele americane

Răspunsul autorităţilor judiciare din Irak, se coroborează, pe de o parte, cu propriile declaraţii ale lui Omar Farid Ahmed , în care a descris episodul răpirii sale, în anul 2006, de către AL Qaeda, la scurt timp după acest incident contactând gruparea infracţională condusă de Al Dulaimi, care opera pe teritoriul României, pentru a-l ajuta să fugă din Siria iar, pe de altă parte, cu declaraţiile lui Morad Wahid Ahmed , audiat în calitate de martor în dosarul penal 200/D/P/2010 şi audiat în dosarul penal 30/D/P/2009 sub identitatea pe care a solicitat acordarea statutului de refugiat în România, respectiv aceea de Hussein Marwan Ahmad .

 • Acesta a declarat că, în cursul anului 2006, Omar Farid Ahmed a fugit din Irak în Siria pentru a nu fi capturat de forţele Coaliţiei Internaţionale din Irak, fiind căutat pentru acte de terorism şi că acesta făcea parte dintr-o grupare afiliată organizaţiei teroriste Al Qaeda, din care mai făceau parte şi Munaf Khlefa Asy.
 • Martorul a mai declarat că şeful grupării era un personaj cunoscut sub numele de luptător, anume Abu Tiba, şi a indicat faptul că Omar Farid Ahmed a fost ajutat să fugă din Siria în România de către Al Dulaimi, despre care toată lumea din zonă cunoştea că se ocupă cu înfiinţarea de firme şi aducerea cetăţenilor irakieni în România.
 • Totodată, martorul a mai declarat că are cunoştinţă că Munaf Khlefa Asy a venit în România sub identitatea de Falah M. Salem şi că acesta era căutat atât de forţele americane cât şi de AL Qaeda.
 • A mai precizat că Omar Farid Ahmed i-a spus că a apelat la sprijinul lui Zyad Al Karbouli , lider important al AL Qaeda şi rudă îndepărtată a Al Dulaimi, să-l ajute să-şi rezolve problemele pe care le avea cu Al Qaeda, în legătură cu sumele de bani furate de la organizaţia teroristă.

Atac la convoaiele poliției irakiene

Totodată, răspunsul autorităţilor judiciare irakiene se coroborează cu declaraţia martorului Muntasier Khlef Asi, audiat la data de 25.11.2008 în dosarul penal 345/D/P/2007.

 • Cu privire la acest martor, iniţial, prin Rezoluţia din 25.11.2008, s-a dispus protejarea datelor de identificare ale martorului, potrivit dispoziţiilor art. 86 ind. 1 din C.p.p.
 • Prin Ordonanţa din data de 30.07.2009, s-a dispus ridicarea identităţii protejate a martorului şi introducerea la dosarul cauzei a declaraţiei date de martor sub identitatea reală.

Din declaraţia martorului Muntasier Khlef Asi, au rezultat următoarele aspecte:

 • Despre numitul Omar Kh. Assey, martorul cunoaşte că este văr cu Zyad Khalaf Al Karbouli (membru important al AL Qaeda) şi că acesta a executat, în anul 2005, o serie de acte teroriste constând în atacarea unui convoi format din 12 maşini care veneau dinspre Iordania spre Bagdad, convoi destinat poliţiei irakiene, omorând toţi membrii convoiului, iar maşinile predându-le emirului AL Qaeda, responsabil pe zona Falujjah.
 • Totodată, au atacat un convoi format din 2-3 maşini care se deplasau din Iordania în Irak, despre care se presupune că era format din cadre ale serviciilor israeliene, omorându-i pe toţi ocupanţii vehiculelor.
 • A răpit, de pe teritoriul iordanian, un cetăţean iordanian despre care aveau bănuiala că lucrează cu forţele americane şi pe care l-au adus în Irak, l-au torturat şi în final l-au ucis.
 • Despre Omar Farid Ahmed , martorul a declarat că a făcut parte din AL Qaeda şi că a fost desemnat emir interimar al zonei Al Qaim, fiind responsabil de luptătorii străini aduşi să lupte pentru AL Qaeda.
 • A precizat că l-a văzut personal pe Omar Farid Ahmed, în perioada 2004-2006, implicându-se în activităţi teroriste, îmbrăcat în uniforma luptătorilor AL Qaeda, purtând mască, pistol şi mitralieră. Totodată, a declarat că l-a văzut în zona Bilal Shuhada, împreună cu alţi luptători AL QAEDA, atacând cu lansatoare de rachete (RPG) trupele americane.
 • În cuprinsul declaraţiei, a precizat că acest lucru era cunoscut şi de fraţii al Al Dulaimi, respectiv Amar şi Salam, care, în perioada respectivă se afla în Irak.
 • Totodată, a declarat că învinuitul i-a ajutat pe Omar Farid Ahmed şi Aqeel Mohamed Dhuyab să vină în România, întrucât avea cunoştinţă că aceştia erau căutaţi de forţele americane, de autorităţile din Irak şi de o serie de triburi din zonă pentru a fi traşi la răspundere pentru actele teroriste în care fuseseră implicaţi.

 

DIICOT: Și Muntasier este implicat în acte teroriste

 

Potrivit procurorilor DIICOT, din examinarea conţinutului declaraţiei date de martorul Muntasier Kh. Aassi se poate deduce faptul că el însuşi a fost implicat într-o serie de activităţi teroriste, altfel neavând posibilitatea să ia la cunoştinţă, în mod direct, de detalii ale actelor teroriste descrise anterior, dar în mod evident a omis să declare acest lucru pentru a nu se incrimina.

 • Despre Muntasier Kh. Aassi , se cunoaşte că a făcut parte din aceeaşi grupare teroristă în care a activat fratele său Munaf Khalif Asi Sanad Karbouli (Falah M. Salem ), grupare care ocupa de uciderea celor suspectaţi de colaborare cu forţele americane din Irak.
 • Referitor la cetăţeanul irakian Zyad Khalaf Al Karbouli , indicat de martorii audiaţi în cauză atât de autorităţile judiciare române cât şi de autorităţile judiciare din Suedia, Ungaria şi Bulgaria, se cunoaşte că era un lider AL Qaeda în zona frontierei Irakului cu Iordania, şi că acesta a fost capturat de forţele speciale iordaniene, fiind condamnat la moarte de Curtea Militară din Iordania la data de 18 iunie 2008.

 

Verdict: Al Dulaimi știa că sunt teroriști

Potrivit procurorilor DIICOT, apartenenţa cetăţenilor irakieni menţionaţi, la gruparea teroristă AL Qaeda din Irak -A.Q.I., sau la gruparea Orange Tanzim , afiliată AL Qaeda, şi implicarea acestora, premergător intrării în România, în sprijinirea/săvârşirea unor acte teroriste pe teritoriul Irakului este probată prin declaraţiile martorilor audiaţi de autorităţile judiciare române, cât şi cele date în faţa autorităţilor judiciare din Regatul Suediei Ungaria şi Bulgaria, precum şi prin răspunsul autorităţilor din Irak la cererea de asistenţă judiciară internaţională în materie penală.

“Imposibilitatea individualizării în mod concret, spaţio-temporal, a actelor teroriste săvârşite, rezultă din contextul socio-politic din Irak, ocazionat de intervenţia militară ce a avut loc în acest stat, în cursul anului 2003, precum şi din cazuistica extrem de numeroasă cu care se confruntă autorităţile irakiene pe linia fenomenului terorist. În raport de ansamblul probator al cauzei şi prin raportare şi la decizia Curţii Constituţionale nr. 1335/09.12.2008, rezultă că Al Dulaimi, cunoştea că cetăţenii irakieni pe care i-a ajutat să intre în România prin intermediul firmelor menţionate în cuprinsul rechizitoriului, aveau legături cu organizaţia AL Qaeda sau cu organizaţii teroriste afiliate acesteia, o parte dintre ei fugind din Irak unde erau căutaţi pentru faptele comise, cum este cazul numiţilor Omar Farid Ahmed și Falah M. Salem. În acest dosar, învinuitul a refuzat să dea detalii cu privire la aceste aspecte, declarând, cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, că nu recunoaşte învinuirea şi că probele indirecte administrate, nu sunt de natură să dovedească că el avea cunoştinţă despre legăturile cetăţenilor irakieni ajutaţi să vină în România, cu terorismul,” au arătat procurorii DIICOT.