Povestea casei ascunse de bolțile de castani. Se vinde azi cu peste un milion de euro
- Andrei Arvinte
- 28 octombrie 2024, 15:33
Se ascunde multă istorie pe sub bolțile de castani de pe bulevardul Mărăști din Capitală. Edificii vechi, martorele multor generații și războaie, își trăiesc, parcă, bătrânețea departe de ochii oamenilor, deși atât de aproape de ei. Dar zidurile impozante și ferestrele cu ancadramente baroce ori dorice par inaccesibile muritorilor de rând. Și, deși ascund istorii neștiute, iubiri și drame, aceste vile reușesc cumva să reziste provocărilor societății moderne.
Vizavi de spitalul Elias există o vilă care iese în evidență și pentru faptul că a scăpat de haina grea a senectuții și a îmbrăcat straie noi. E o casă încărcată de istorie.
Aici a locuit Miss România 1931
Aici a locuit Erastia Peretz, o scriitoare cu ambiții literare pe măsura originilor, dar și o frumusețe a epocii.
Tia, cum o alentau apropiații, era fiica lui Ioan Peretz, fost director general al Administrației Teatrelor, profesor al Universității din Iași și unul din fruntașii intelectuali ai orașului Iași.
În anii 1930, în România se desfășurau două concursuri de frumusețe sub titulatura „Miss România”: unul organizat de revista Realitatea Ilustrată, afiliat la Miss Universe, celălalt de revista Ilustrațiunea Română, afiliat la Miss Europe - Miss Universe.
În mai 1931, când avea doar 17 ani, studia în ultimul an de liceu și se pregătea de bacalaureat, Erastia Peretz și-a încercat norocul și a participat la concursul organizat de Realitatea Ilustrată, pe care l-a câștigat.
Peretz ar fi trebuit să reprezinte România la concursul „Miss Universe” de la Galveston, Statele Unite, însă vasul pe care s-a îmbarcat a plecat cu întârziere din portul francez Le Havre și a fost întârziat suplimentar de o furtună puternică în Atlantic.
Din acest motiv, reprezentanta României a ajuns prea târziu peste ocean și nu a mai putut lua parte la competiția de la Galveston.
O romancieră talentată
Tia a publicat romanele Îmi placi! în 1933 și Ceai dansant în 1934, iar în 1935 a devenit membră a Societății Scriitorilor Români.
Deși critica nu a fost prea blândă cu ea, considerând-o „o tînără veleitară aparținînd înaltei societăți bucureștene”, toată lumea a fost de acord că Erastia Peretz era talentată.
Astăzi, casa în care și-a petrecut tinerețea este pe cale să se vândă.
Se vinde cu 1,2 milioane de euro
"Se vinde o casă superbă, complet renovată în 2023, situată vizavi de Spitalul Elias pe bulevardul Marasti, la câteva minute de mănăstirea Cașin si Arcul de Triumf. Reședința este proprietatea ideală pentru o familie cu copii, scopul renovării fiind unul rezidențial", sună anunțul pulbicat pe un site imobiliar.
Imobilul a fost edificat in 1922 și renovat complet in anul 1932 de către unul dintre cei mai renumiți arhitecți ai vremii.
El se vinde cu 1,2 milioane de euro.
Planșeele casei sunt de beton, iar imobilul nu este încadrat în clasa monumentelor istorice.