Bradul de Crăciun are o poveste cu adevărat impresionantă. Legenda spune că l-ar fi protejat pe Mântuitor, acesta fiind motivul pentru care acest pom este singurul care rămâne verde indiferent de anotimp.
Bradul, simbolul de Crăciun, este cel care l-ar fi protejat pe Mântuitor de o mare furtună, în timp ce acesta cutreiera lumea cu Sfântul Petru. Drept urmare Iisus l-ar fi binecuvântat cu frunze verzi tot timpul anului, dar și cu proprietăți benefice de vindecare. Cel care l-a adus în casele noastre este Sfântul Bonifaciu.
Acesta a observat că bradul este ca un triunghi și l-a asemănat cu Sfânta Treime. Drept urmare oamenii au început să își atârne în casă brazi, cu vârful în jos, în acest fel fiind simbolizată legătura cu divinitatea. Potrivit datelor publice, primul brad ar fi fost împodobit în secolul al XV în Riga, Letonia.
De altfel, se spune că în secolul XVI, Martin Luther, mergând spre casă în seara de Crăciun a văzut un brad nins. Pentru că era atât de frumos, a decis să-l ia în casă și l-a ornat cu lumânări aprinse. În Franța există date care arată că în 1521 un brad a fost împodobit la nunta prințesei Helene de Mecklenburg.
Bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima data în România în 1874
Însă primul brad împodobit oficial datează din iarna anului 1605. Bradul a fost decorat în piața publică din Strassburg cu mere roșii, nuci și bomboane. Însă la Paris obiceiul a ajuns sute de ani mai târziu în 1837. În Anglia a fost împodobit pentru prima dată un brad în 1841.
Atunci a fost, de fapt, primit cadou un astfel de brad împodobit de la prințul Albert, al Germaniei. În SUA, obiceiul bradului împodobit vine de la germani, care l-au adus în anii 1830, în Pennsylvania. 23 de ani mai târziu era împodobit și primul brad la Casa Albă. La noi, se crede că primul brad a fost împodobit în Curtea regelui Carol I, în 1874.
Regina Elisabeta este cea care a publicat foarte multe lucrări pe tema brazilor de Crăciun sub pseudonimul Carmen Sylva. Tot ea este cea care a împodobit 14 brazi după modelul țărilor nordice și a oferit cadouri nobililor aflați în seara de Crăciun la palat.