Povestea fascinantă a PRIMEI femei procuror-general din SUA. A murit azi, după ce a supraviețuit multor SCANDALURI și controverse

Prima femeia care a ocupat funcția de procuror-general al SUA, Janet Reno, a murit în casa sa din Miami, din cauza unor complicații legate de boala Parkinson, scrie presa americană.

Janet Reno (78 de ani) a fost în centrul unor crize politice îm timpul mandatului președintelui Bill Clinton, între 1993-2001.

Ea a fost criticată pentru un raid oraganizat la complexul rezidențial al sectei Branch Davidian din Waco, Texas, la doar câteva săptămâni după ce a fost numită în funcție, amintelte BBC.

Liderul sectei, David Koresch, împreună cu circa 80 de membri au fost uciși atunci, în timpul raidului. Ulterior s-au ridicat semne de întrebare în ceea ce privește legalitatea raidului FBI și de ce au fost uciși atât de mulți oameni.

Reno a supraviețuit atunci acelui scandal uriaș și a devenit cel mai longeviv procuror-general al secolului XX,  cu o carieră între 1993-2001, și unul dintre cei mai de încredere membri ai Cabinetului condus de Bill Clinton.

Ea a continuat să lucreze în ciuda unui diagnostic cu boala Parkinson în 1995, care îi provoca tremurul ambelor brațe.

După Waco, Reno a jucat un rol în unele dintre cele mai mari controverse și scandaluri are au zguduit administrația Clinton, printre care:

* afacerea Whitewater, un proiect imobiliar ratat, în care Clinton a investit * scandalul Travelgate, în care Hillary Clinton ar fi fost implicată, după ce a demis mai multe persoane de la biroul de călătorii al Casei Albe, în 1993 * rezultate criminalistice viciate ale laboratorului FBI, în care agenția era acuzată de erori în oferirea de dovezi către tribunalele din SUA, necesare pentru condamnarea unor persoane cu funcții mari * scandalul Monica Lewinski, în care Bill Clinton a fost pus sub acuzare din cauza aventurii sale cu una dintre internele de la Casa Albă * acuzații de la sfârșitul anilor 1990 că ar fi avut China acces la secretele nucleare americane * nereguli în finanțarea campaniilor de realegere a administrației Clinton-Gore

Spre sfârșitul caerierei sale, în primăvara anului 2000, Reno a înfuriat comunitatea cubanezo-americană din orașul său natal, autoritzând sechestrarea unui băiețel de 5 ani, care a fost luat din casa rudelor sale din Miami, pentru a fi returnat tatălui său în Cuba.

Reno, care se autocaracteriza ca fiind „o fată bătrână și ciudată”, era foarte înaltă (180 cm) și va rămâne în amintirea oamenilor pentru stilul său precaut, dar direct, spunându-le, cândva, reporterilor: „Eu nu mă răzgândesc”.

Activistul pentru drepturile omului, reverendul Jesse Jackson, a scris pe Twitter, că Reno era „o prietenă, un deschizător de drumuri și o căutătoare de dreptate”.

Iar biograful ei, Paul Anderson, a descris-o și el ca o persoană „care spune ce gândește, este scandaloasă, aboslut indiferentă față de ce spun ceilalți...cu adevărat unică”.