Fidel Castro. Povestea liderului istoric de la HAVANA, ce a ținut piept AMERICANILOR și a supraviețuit în fața la 600 de tentative de ASASINARE

Liderul istoric al Cubei, Fidel Castro s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 90 de ani. Anunțul a fost făcut public de către fratele său, actualul președinte al Cubei, Rul Castro, potrivit presei cubaneze.

"Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29" (sâmbătă, 5.29, ora României), a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.

Politician revoluțional marxist-leninist, Fidel Castro a fost liderul Revoluției Cubaneze, a ocupat funcția de premier al Cubei în perioada 1959-1976 și cea de președinte, între anii 1976-2008. Deși retras de multă vreme din viața publică, Fidel Castro a rămas, fără îndoială, o reală sursă de inspirație pentru Administrația socialistă de la Havana, condusă acum de Raul Castro.

"Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.

În luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro declara: "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi".

Marele Fidel Castro a reușit să supraviețuiască la nu mai puțin de 600 de tentative de asasinare, susțin autoritățile cubaneze, o cifră totuși imposibil de confirmat.

Născut la data de 13 august, în orașul cubanez Birán, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz, liderul istoric de la Havana a preluat puterea în Cuba în anul 1959, rezistând la la conducerea Administrației timp de 49 de ani, în care a impus un regim socialist considerat autoritarist. A fost unul dintre personajele cheie ale Războiului Rece, făcându-se remarcat prin prisma antagonismului foarte puternic fața de Statele Unite ale Americii, prin colaborarea cu Federația Rusă, dar și prin influențarea mișcărilor politice marxiste din America Latină șo din Africa.

Fidel Castro a transformat Cuba dintr-un spațiu al americanilor avuți, într-un simbol de rezistență față de Washington și a rezistat în fruntea Administrației de la Havana pe durata mandatelor a nouă președinți americani. Liderul istoric al Cubei a reușit să blocheze complotul CIA ”Goful Porcilor” în anul 1961, rezistând astfel a numeroase tentative de asasinat.

Un alt moment cheie din cariera sa la conducere, a însemnat alianța sa cu Moscova, înțelegere ce a generat Criza Rachetelor în 1962, o perioadă de tensiune intensă cu SUA timp de 13 zile, perioada care aproape a dat naștere unui război nuclear.

Dată fiind starea de sănătate din ce în ce mai deteriorată, Fidel Castro i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro, provizoriu în anul 2006, apoi retrăgându-se definitiv în anul 2008.

Președintele actual al Cubei, Raul Castro a introdus o seri de reforme specifice economiei de piață și a acceptat într-un final normalizarea relațiilor cu Statele Unite ale Americii, după zeci de ani de ostilități.