Evenimentul Zilei > International > Povestea unui DEZERTOR din Coreea de Nord, ajuns la Jocurile Olimpice de Iarnă
Povestea unui DEZERTOR din Coreea de Nord, ajuns la Jocurile Olimpice de Iarnă

Povestea unui DEZERTOR din Coreea de Nord, ajuns la Jocurile Olimpice de Iarnă

Choi Kwang-hyouk nu a reușit niciodată să scape de trecutul său, iar fiecare nouă provocare îi aduce aminte de cum este de fapt: dezertor nord-coreean și invalid.

Timp de ani de zile, trecutuă său de dezertor l-a urmărit peste tot și a pus o presiune imensă pe umerii săi după ce a reușit să fugă în Coreea de Sud.

Dar, odată cu debutul său la Olimpiada de Invalizi din Pyeongchang în această săptămână, bărbatul de 30 de ani speră să fie definit de realizările sale și de sportul său, hochei pe gheață, în care 10 bărbați se alunecă pe gheață, pe o sanie,  într-o formă modificată a jocului .

„Există titluri care mă vor urma mereu, precum cele de dezertor sau cerșetor, chiar dacă s-au schimbat atât de mult de atunci”, a spus Choi. ”Dar mi-ar plăcea să fiu amintit ca cineva care a trecut prin vremuri dureroase și acum este plin de pasiune pentru a juca acest sport reprezentând Republica Coreea”.

”Când oamenii vorbesc despre hochei pe gheață în Coreea de Sud, vreau să menționeze numele meu, a mai spus acesta.

Chiar dacă Choi nu va juca împotriva colegilor săi, se așteaptă ca orice întâlnire cu ei să fiu foarte ciudată: ”Mă voi bucura să îi văd, dar nu cred că sentimental va fi reciproc. Vor crede că sunt doar un trădător”.

Anul acesta este prima dată când Coreea de Nord va participa la Paralimpia de iarnă, după debutul Jocurilor de Vară de la Londra, în 2012. Delegația Nordului va fi de departe cea mai mare din toate Jocurile de până acum, cu 20 de atleți pregătiți să participe și să facă parte dintr-o ”reuniune” cel puțin ciudată, scrie The Guardian.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.