Armistițiul de Crăciun a devenit unul dintre cele mai faimoase și mai mitologizate evenimente ale Primului Război Mondial.
De Crăciun în anul 1914, forțele britanice și germane au început să cânte și să joace fotbal, lăsând în spate violențele războiului.
Care a fost adevărata poveste din spatele armistițiului de Crăciun?
De ce a avut loc armistițiul de Crăciun și de ce soldații britanici și germani au jucat fotbal în „no man's land”?
Târziu, în Ajunul Crăciunului 1914, soldații din Forța Expediționară Britanică (BEF) au auzit trupele germane din tranșeele de vizavi cântând colinde și cântece patriotice și au văzut felinare și mici brazi de-a lungul tranșeelor lor. Mesajele au început să fie strigate între tranșee.
A doua zi, soldații britanici și germani s-au întâlnit în no man's land și au făcut schimb de cadouri, s-au fotografiat, iar unii au jucat meciuri improvizate de fotbal.
De asemenea, au îngropat victimele și au reparat tranșee și adăposturi. După Boxing Day (n.r. a doua zi de Crăciun), întâlnirile în no man's land s-au redus.
Armistițiul nu a fost respectat peste tot de-a lungul Frontului de Vest
În alte părți, luptele au continuat și au existat victime în ziua de Crăciun. Unii ofițeri erau nemulțumiți de armistițiu și se temeau că acesta va submina spiritul de luptă.
După 1914, Înaltele Comandamente din ambele tabere au încercat să împiedice repetarea unor armistiții de o asemenea amploare. În ciuda acestui fapt, au existat câteva incidente izolate în care soldații au ținut scurte momente de pace. Acestea au avut loc și cu alte ocazii, nu doar de Crăciun.
În ceea ce era cunoscut sub numele de sistemul „Trăiește și lasă să trăiască", în sectoarele liniștite ale liniei frontului, se convenea uneori în mod tacit asupra unor pauze scurte în timpul ostilităților, permițând ambelor părți să își repare tranșeele sau să își adune morții.
Cum a început armistițiul de Crăciun și care a fost moștenirea acestuia?
Descrieri ale Armistițiului de Crăciun apar în numeroase jurnale și scrisori din acea perioadă. Un soldat britanic pe nume J. Reading a scris o scrisoare către soția sa, în care descrie experiența de sărbători din 1914:
„Compania mea s-a întâmplat să se afle în linia de tragere în ajunul Crăciunului și a fost rândul meu. A trebuit să intru într-o casă în ruină și să rămân acolo până la 6:30 în dimineața de Crăciun. În prima parte a dimineții, germanii au început să cânte și să strige, totul într-o engleză bună. Au început să ne cheme să ne întâlnim la jumătatea distanței și să aducem cu noi o sticlă de băutură”, relata soldatul britanic.
Fotografiile, scrisorile și interviurile din colecția Imperial War Museums spun adevărata poveste a Armistițiului de Crăciun. În acest videoclip, șeful secției Documente și sunet, Anthony Richards, explică cum a apărut armistițiul, impactul său asupra cursului Primului Război Mondial și de ce nu s-a mai repetat după 1914.