Ziua Sfântului Andrei, celebrată în fiecare an pe data de 30 noiembrie, este una dintre sărbătorile cu conotații deosebite pentru poporul nostru. Sfântul este considerat a fi protectorul românilor. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute dispare astfel încât momentul este prielnic pentru practici de cercetare a viitorului.
Sfântul Andrei este primul dintre apostolii lui Iisus Hristos care a propovăduit Evanghelia geto-dacilor din Dobrogea. Astfel, este considerat un ocrotitor al poporului român. Sute de mii de cetățeni poartă numele sfântului, așadar, în această zi li se urează „La mulți ani!”.
Ce tradiții se respectă de Sfântul Andrei
Sunt mai multe tradiții care se respectă de Sfântul Andrei. Unii celebrează în această zi Halloween-ul românesc datorită superstițiilor atribuite sărbătorii în cauză, anume invadarea spațiului lucrurilor văzute de strigoi, adică spiritele persoanelor moarte. Acestea vor să fure, printre altele, mințile oamenilor, fericirea și să le aducă boli.
Pentru a preveni evoluția negativă a lucrurilor, de Sfântul Andrei, gospodinele atârnă la uși usturoi sau ung ferestrele cu usturoi zdrobit pentru a nu permite spiritelor malefice să invadeze locuințele. La fel se întâmplă și în cazul cotețelor pentru animale. Sub grajduri se îngroapă droburi de sare.
Vremea marchează condițiile meteorologice pe anul viitor
Sfântul Andrei poate prevesti și cum va fi anul ce urmează, în sensul că oamenii pun în vase cu apă crenguțe de vișini și, dacă ele înfloresc până la Crăciun, anul va fi bogat. Românii mai pun în poduri și 12 cepe care reprezintă cele 12 luni ale anului - cele care se strică reprezintă luni ploioase, cele care încolțesc reprezintă bogăție.
De asemenea, vremea de Sfântul Andrei joacă și ea un rol în ceea ce privește situația meteorologică de pe timpul iernii. Dacă de noaptea Sfântului Andrei vor fi cer senin și temperaturi călduțe, atunci iarna nu va fi grea. În caz contrar, urmează o iarnă cu troiene mari.
Fetele necăsătorite își pot afla ursitul. Ce trebuie să facă cu busuiocul
În altă ordine de idei, se spune, potrivit tradiției, că de Sfântul Andrei, fetele nemăritate pot afla cine este bărbatul alături de care își vor petrece restul vieții. Astfel, acestea trebuie să își pună busuioc sfințit sub pernă, iar chipul viitorului soț le va apărea în vis. În unele regiuni din țară, tradiția spune că ursitul va fi dezvăluit dacă fata nemăritată se așază goală între două oglinzi, ținând în mână o lumânare aprinsă.
Un alt obicei spune că fetele care vor să afle care este bărbatul cu care se vor căsători trebuie să așeze 41 de boabe de grâu sub pernă. Bărbatul care le va fura va fi viitorul soț al acesteia.
Ziua Sfântului Andrei marchează începutul sezonului sărbătorilor de iarnă. În continuare, pe data de 6 decembrie, se va sărbători Sfântul Nicolae, iar pe data de 6 ianuarie Boboteaza.