Potențiala subordonare a Rusiei față de China reprezintă o amenințare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia a fost puternic lovită de sancțiunile occidentale în urma invaziei sale asupra Ucrainei, stârnind temeri că națiunea va deveni din ce în ce mai dependentă de China.

Având în vedere că SUA și multe țări europene sunt aparent pregătite să vizeze toate aspectele economiei Rusiei pentru a pune presiune asupra președintelui Vladimir Putin, ordinea mondială s-ar putea schimba pe măsură ce Moscova, slăbită fiind, se apropie din ce în ce mai mult de Beijing. Această potențială realiniere a stârnit îngrijorări în întreaga lume.

Politicieni americani, europeni și asiatici s-au reunit luna trecută la New Delhi pentru a discuta probleme geopolitice presante la Dialogul Raisina. Ursula Gertrud von der Leyen, președintele Consiliului European și înalți oficiali ai guvernului american s-au numărat printre cei care au cerut o presiune mai puternică împotriva Rusiei, îndemnând în mod repetat India și alte țări să facă mai mult.

Potrivit participanților, au existat și îngrijorări tot mai mari în Occident că astfel de mișcări ar conduce Rusia să devină un partener junior al Chinei sau un fel de vecin subordonat.

Echilibrul de putere dintre cele două este deja departe de a fi egal. Produsul intern brut al Rusiei este doar o zecime din cel al Chinei. Rusia trimite aproximativ 15% din exporturile sale în China, în timp ce se bazează pe vecinul său pentru aproximativ 23% din importurile sale, potrivit Observatorului Complexității Economice, un grup de cercetare american.

În plus, influența diplomatică a Moscovei nu poate fi neglijată. Când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat în aprilie dacă Rusia ar trebui să fie suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, 93 de țări au votat pentru și 82 s-au abținut sau au votat împotrivă.

Dacă Rusia devine subordonată Chinei, mândria sa de mare putere va fi rănită

Dacă Rusia devine subordonată Chinei, mândria sa de mare putere va fi rănită și ar putea începe să sufere un sentiment de inferioritate, a spus un oficial guvernamental european implicat de mult în politica față de Moscova. S-ar putea adânci sentimentul de paranoia al Rusiei față de blocul occidental, făcând-o mai ostilă și mai imprevizibilă, a spus oficialul.

Subordonarea Rusiei față de Beijing ar aduce, de asemenea, schimbări majore în rivalitatea dintre SUA și China. Cu partea de est a Eurasiei sub influența sa, China își va extinde rapid sfera de interes asupra Asiei Centrale și a Afganistanului.

Geograful politic britanic Halford Mackinder a numit Asia Centrală și Afganistan „Inima” în urmă cu aproximativ un secol, prognozând că o țară care controlează zona respectivă va domina întreaga Eurasie și întreaga lume.

Securitatea Asiei ar fi, de asemenea, foarte afectată. De exemplu, China ar cere probabil mai multă cooperare din partea Rusiei în chestiunile legate de Insulele Senkaku și Taiwan, scriu cei de la asia.nikkei.com.

Potențiala subordonare a Rusiei față de China reprezintă o amenințare

Administrația Putin a încercat până acum să mențină o poziție neutră în problemele Senkaku și Taiwan, potrivit unui expert în diplomația rusă. Asta pentru că Rusia vrea să evite confruntarea cu Washington sau Tokyo din cauza disputelor chineze.

Nu există, însă, nicio garanție că Rusia va rămâne neutră dacă va deveni mai subordonată Chinei. Deși implicarea directă a armatei ruse în disputele care implică Senkakus și strâmtoarea Taiwan este puțin probabilă, națiunea ar putea perturba indirect operațiunile japoneze și americane în favoarea Chinei.

Toate acestea nu înseamnă că țările occidentale ar trebui să-și atenueze poziția față de invazia continuă a Ucrainei de către Rusia. Pe termen scurt, invazia ar trebui forțată să se încheie cu eșec, prin maximizarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Pentru a preveni, totuși, ca Moscova să devină subordonată Chinei, națiunile ar trebui să lase loc pentru refacerea relațiilor cu Rusia post-Putin. Ei ar trebui să mențină legături cu politicienii ruși care rămân la distanță de Putin, sporind în același timp eforturile de a oferi publicului rus știri și informații corecte.

Putin ar trebui să fie adus la dreptate. Dar, în același timp, este imperativ să se evite întunecarea permanentă a hărții geopolitice.