Dilema Pandemiei: Pot părinții să facă față pe două fronturi, în familie și la serviciu?

Nu știți cum să vă mai împărțiți timpul între serviciu și familie, astfel încât să mențineți lucrurile pe linia de plutire. Nu vă faceți reproșuri, nu e vina dumneavoastră. Milioane de părinți din întreaga lume sunt în aceeași situație.

De altfel, așa cum afirmă Shauna Shames într-un articol publicat de theconversation.com, „savanții au descoperit că locuri de muncă bune - cu normă întreagă, salarii mari și alte  beneficii nu sunt compatibile cu familia, dacă nu primiți ajutor”.

Shauna Shames știe despre ce vorbește. Mamă singură a unui copil de un an și jumătate și posesoarea unui  doctorat la Harvard, femeia recunoaște că, fără ajutor, întreaga ei viață „se învârtește în jurul copilului”.

„Sunt profesor și cercetător în științe politice, dar lipsită de serviciile de îngrijire a copilului, mă consider norocoasă dacă apuc să lucrez câteva ore pe  zi”.

Atât familia, cât și munca sunt activități cu normă întreaga. „Dacă se pune problema unei alegeri, bătălia e ca și decisă, de obicei familia va căștiga. Telemunca și programul de muncă flexibil sunt importante, fără îndoială, dar nu compensează lipsa de timp și spațiu pentru a gândi și a lucra”.

Pentru Sauna Shames, care a devenit mamă în jurul vârstei de 40 de ani, măsurile de distanțare socială luate de autorități pentru a bloca răspândirea virusului, au fost o adevărată lovitură, ca de fapt pentru toți părinții.

”Trecerea națională la munca la domiciliu a reprezentat o provocaare pentru părinți, în special pentru mame. Uneori, aceste efecte sunt minunate, cum ar fi că putem petrece mai mult timp cu familia, dar dacă obiectivul tău este să te descurci pe ambele planuri,iar pentru asta ai nevoie de mult noroc”.

„A lucra acasă în aceste zile fără ca cineva să aibă grijă de copil este incredibil de dificil, cu excepția cazului în care pot fugi în altă cameră închizând ușa după mine. Inevitabil fuga declanșează țipete, dar nu am de ales”.

Silite de pandemie să se ocupe de copii, intelectualele au cele mai mari dificultăți, potrivit Shaunei Shames,  „articolele publicate de femei în revistele academice au scăzut de la apariția Covid-19.

O profesoară de geografie explică fenomenul cât se poate de  sincer :„E destul de dificil să fac față cu copiii acasă, mai ales că orice aș face, mă întrerup  la fiecare 2 minute ... Nici nu-mi imaginez că aș putea scrie o lucrare științifică acum.”

Problemele sunt ciar mai mari pentru părinții care au copii de școală.

„Se dovedește că cineva trebuie să supravegheze - și uneori chiar să forțeze  procesul de învățare, chiar dacă acesta se face online, iar acest lucru necesită o muncă efectivă. Cu parcurile, muzeele, piscinele și cinematrografele  închise, cineva trebuie să depună eforturi fizice și emoționale pentru a menține copiii ocupați și fericiți. Și asta este treabă grea”.

Activitățile intelectuale în care trebuie angrenați copiii nu sunt, însă, decât o parte a problemei. „Simplul fapt că membrii familiei mănâncă, muncesc și se joacă acasă, înseamnă mai mult de gătit, mai multă curățenie, mai multe cumpărături alimentare și, da, mai multă hârtie igienică”.

Redusă de pandemie la condiția de gospodină, Shauma Shames nu-și poate reprima revolta. „Teoria și cercetarea feministă au descoperit cî că o mare parte din ceea ce oamenii consideră „sex biologic” - femeie sau bărbat - este construită social. (...) Guvernul ar putea oferi subvenții și scutire de impozite pentru servicii de îngrijire care încurajează dezvoltarea și procesul de învățarea al celor mici”,

Eu am un salariu destul de bun, dar totuși, e dureros să dau  o sumă de 1.000 USD pe lună sau chiar mai mult pentru a mă asigura că micuțul meu este în siguranță și bine îngrijit în timp ce eu lucrez .

Nu este un conflict între familie și muncă; este o lipsă de oferte de îngrijire a copilului de înaltă calitate, cu costuri reduse”.

Din păcate pentru Sauna Shames, astfel de măsuri ar fi văzute în Occident  ca o încurajare a natalității, dacă nu cumva chiar a familiei. Iar astfel de politici nu sunt văzute cu ochi buni.

Exemplele sunt nenumărate. De la acuzațiile adresate lui Viktor Orbancă programul lui de încurajare a natalității e fascist, până la ideea de a taxa suplimentar familiile cu mai mulți copii, ca parte a strategiei de luptă împotriva încălzirii globale.