Poate fi cumpărată fericirea cu bani? Cinci sfaturi pentru a transforma averea în fericire

Poate fi cumpărată fericirea cu bani? Cinci sfaturi pentru a transforma averea în fericire Sursa foto:| Dreamstime.com

Este o întrebare veche de când lumea, cu care mulți - inclusiv filosofi, economiști și psihologi - s-au luptat. "Ideea că banii nu pot cumpăra fericirea este evident falsă", a declarat recent psihologul social Elizabeth Dunn corespondentului medical șef al CNN, Dr. Sanjay Gupta, în podcastul său Chasing Life.

Dunn este profesor în cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea British Columbia din Canada. Ea efectuează cercetări care se concentrează, în parte, pe obținerea celei mai mari bucurii din bani.

"Banii pot cumpăra cu siguranță fericirea", a declarat Dunn, coautor al cărții "Happy Money: The Science of Happier Spending". "Și dacă auziți pe cineva spunând că banii nu pot cumpăra fericirea, i-aș spune să încerce să dea o parte din ei."

Un studiu bine cunoscut din septembrie 2010 susținea că fericirea crește odată cu venitul până când acesta atinge un anumit prag (în jur de 75 000 de dolari), după care fericirea se stabilizează. Dar o reanaliză din 2023 a acestei cercetări, împreună cu un al doilea studiu publicat în ianuarie 2021, a constatat că diminuarea fericirii are loc mai ales în cazul celor mai puțin fericiți oameni, indiferent de venitul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banii și experiențele

Cercetătorii au descoperit că, indiferent de cât de fericit ești și de câți bani ai, după o experiență pozitivă sau negativă te întorci la nivelul de bază al fericirii. Este un concept cunoscut sub numele de adaptare hedonică. "Ne adaptăm la o mulțime de lucruri. Nu-i așa?" a spus Dunn. "Dar adaptarea hedonică este despre adaptarea la fericire. Acel sentiment de plăcere".

De exemplu, bucuria de a cumpăra o mașină nouă sau de a primi o mărire de salariu dispare după un timp; ele devin pur și simplu o stare normală de lucruri.

"Atunci când oamenii obțin o creștere a veniturilor sau, să zicem, un câștig mare, ei devin cu siguranță mai fericiți", a spus ea. "Pentru o perioadă de timp, nu-i așa? Există cu siguranță un adevăr că suntem aproape pe un fel de alunecare permanentă în jos înapoi la nivelul nostru de bază de fericire atunci când se întâmplă ceva bun." Dunn a spus că întrebarea este dacă întoarcerea la nivelul de bază este completă sau dacă nivelul de fericire a fost oarecum ridicat.

"Există un studiu celebru care sugerează că, oh, câștigarea loteriei nu te face (mai fericit). Se pare că acel studiu nu a fost foarte bine realizat", a spus ea. "Și când te uiți la studii mai bune, mai mari, mai noi, se pare că, nu - câștigarea loteriei probabil că te face mai fericit. Iar aceste beneficii nu par să dispară complet nici după câteva decenii."

Cum să te bucuri de bani?

Dacă primiți astfel de bani - fie că este vorba de o mărire de salariu, de o moștenire sau de un alt tip de câștig neprevăzut - ar trebui să vă gândiți cu atenție cum să îi cheltuiți, a spus Dunn. "Pentru că banii nu sunt doar ceva care plouă automat peste noi sub forma unor picături de fericire", a spus ea. "Trebuie să găsim modalități de a-i transforma în fericire".

Iată cele cinci sfaturi ale lui Dunn pentru a vă bucura la maximum de bani.

Cumpărați experiențe, nu bunuri

În cea mai mare parte, bucuria de a cumpăra lucruri noi se stinge destul de repede, dar experiențele, care sunt trecătoare prin natura lor, oferă în mod paradoxal un grad de bucurie de durată, a spus Dunn.

"Așadar, ideea este că, prin cumpărarea de lucruri precum excursii și mese speciale", a spus ea, "putem obține de fapt mai multă fericire decât din cumpărarea de lucruri materiale, de la canapele până la case".

Ținând cont de acest lucru, renunțați la a 12-a pereche de adidași la modă și rezervați în schimb cina la un restaurant special.

Fă din asta un răsfăț

O modalitate de a combate adaptarea hedonică este să faceți ca ceea ce cumpărați să fie special.

"Nu cumpărați lucruri care vă plac tot timpul fără să vă gândiți la ele", a spus Dunn. "În schimb, gândiți-vă chiar să luați o pauză de la lucrurile care vă plac, iar acest lucru vă va ajuta să obțineți mai multă fericire de la ele."

Cumpărați timp

Ideea este să plătiți pentru un serviciu pentru a vă oferi mai mult timp, a spus Dunn.

"Cred că cel mai simplu mod de a face acest lucru este să vă gândiți dacă există o sarcină de care vă temeți, ceva ce urâți să faceți", a spus ea. "Și dacă da, ați putea folosi banii pentru a cumpăra o cale de ieșire din ea?"

Dunn a declarat că cercetările sale au arătat că a cumpăra timp este o modalitate excelentă și subutilizată de a transforma banii în fericire. Așadar, angajați pe cineva în loc să vă petreceți după-amiaza de sâmbătă spălând baia, cosind peluza sau asamblând un raft de la Ikea.

Plătiți acum, consumați mai târziu

Gratificarea întârziată te face să uiți (aproape) de costuri.

"Atunci când plătim în avans și amânăm consumul, ne putem bucura de ceea ce cumpărăm ca și cum ar fi gratis", a declarat Dunn.

Ca un bonus suplimentar, puteți obține o anumită plăcere din simpla anticipare, a adăugat ea, potrivit CNN.

Dăruiți celorlalți

Spuneți-i să răspândiți bucuria în jur sau să o dați mai departe - este o temă a acestui sezon din Chasing Life axat pe fericire. Îndepărtați atenția de la dumneavoastră și îndreptați-o către ceilalți.

"Gândiți-vă să folosiți banii în moduri care pot fi de fapt în beneficiul altor oameni, mai degrabă decât al dumneavoastră", a sfătuit Dunn. "Așadar, poți dona în scopuri caritabile? Să scoți un prieten la cină? Să ajuți un străin într-un mod mic, neașteptat?"

Revista presei