Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi intră în Postul Crăciunului, unul din cele patru posturi de peste an.
Postul Crăciunului pe stil vechi este unul dintre cele patru mari posturi din an şi durează până pe 7 ianuarie. Pentru creştinii de stil nou, postul a început în urmă cu două săptămâni.
În Postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, dar și de sărbători se dezleagă la untdelemn, pește și vin
Preotul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Paraschevaˮ din orașul Ialoveni, Oleg Ursu, a precizat că în această perioadă creștinii se pregătesc de marea sărbătoare a Nașterii Domnului Iisus Hristos. Este vremea în care Biserica a rânduit să fim în rugăciune și în pocăință.
Postul Crăciunului pe stil vechi
Cei care postesc vor renunța să consume produse de proveniență animală. Dezlegare la peşte se dă în zilele de sâmbătă şi duminică, şi de Sfântul Andrei, Sfânta Mucenița Ecaterina. Dar postul înseamnă nu doar restricții alimentare, dar și post duhovnicesc. „Scopul postirii în fața lui Dumnezeu este de a ne lupta cu patimile și răulˮ, a spus preotul Oleg Ursu, pentru ipn.md.
Postul durează 40 de zile şi se va încheia pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Nașterii Domnului. Pentru creștinii care respectă calendarul bisericesc nou, gregorian, postul a început acum două săptămâni şi se va încheia pe 25 decembrie.
Răgăciunea de rostit în Postul Crăciunului
Rugăciune de rostit în postul Crăciunului: „Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm:
întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.
Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.