Evenimentul Zilei > EVZ Special > Postul apostolilor | RELIGIE
Postul apostolilor | RELIGIE

Postul apostolilor | RELIGIE

Duminica aceasta se lasă sec, iar de luni, 12 iunie, începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Există patru posturi mari în timpul anului bisericesc: două dedicate Mântuitorului și celor mai importante evenimente din trecerea Sa pe pământ (Nașterea – Crăciunul și Învierea – Paștile), unul dedicat Născătoarei de Dumnezeu (Adormirea Maicii Domnului), al patrulea onorând activitatea și martiriul celor doi corifei ai creștinismului:

 Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Este singurul din cele patru posturi care nu are o durată fixă, iar data începerii lui variază și ea în funcție de cea a Sfintelor Paști.

Postul Sfinților Apostoli începe întotdeauna în lunea care urmează primei duminici după Rusalii – Duminica Tuturor Sfinților – și se încheie în ajunul praznicului din data de 29 iunie. Durata sa maximă poate fi de 28 de zile, iar, în anumiți ani, pot apărea situații excepționale, atunci când Duminica Tuturor Sfinților (ziua lăsatului sec) cade după 29 iunie. Așa s-a întâmplat de pildă în anii 1945 și 1956, când Sfântul Sinod a hotărât să se țină totuși trei zile de post, și în 1983, când Sinodul a decis două zile de post înainte de praznic.

Numit în popor și Postul Sâmpetrului sau Postul Cincizecimii, acesta este un post ușor, cu dezlegări la pește, vin și ulei sâmbăta și duminica. La fel și pe 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.