Ministrul francez al Armelor a solicitat parlamentarilor germani să dea undă verde demonstratorului viitorului avion de luptă european
Notificarea contractului privind demonstratorul New Generation Fighter, adică avionul de vânătoare-bombardament care va fi cheia de boltă a noului avion de luptă european al viitorului, SCAF, este așteptată cu nerăbdare de Dassault Aviation și Airbus, parteneri în acest proiect european (care reunește Franța, Germania și Spania).
Cu atât mai mult cu cât ar fi trebuit să fie făcută în iunie 2019, la Salonul Aerian de la Paris, apoi în septembrie ...
„Lansarea acestei prime faze de dezvoltare a SCAF înseamnă lansarea primei faze de dezvoltare a proiectului european de apărare pentru secolul XXI. În contextul geopolitic actual, el permite Europei să-și păstreze suveranitatea industrială și operațională, îi permite să facă față amenințărilor de mâine ", au argumentat Eric Trappier, CEO al Dassault Aviation și Dirk Hoke, CEO la Airbus Defense & Space, către liderii politici.
S-a avansat că această notificare va fi făcută în luna ianuarie. Dar nu a fost așa.
Într-un articol publicat în Le Figaro și semnat de generalii Philippe Lavigne, șeful statului major al forțelor aeriene franceze, și omologii săi german și spaniol, Ingo Gerhartz și Javier Salto, se arată:
„Sperăm că acest sistem va avea capacități aeriene care îi vor permite să obțină superioritate operațională în viitoarele operațiuni având multe domenii, pentru a garanta libertatea de acțiune pentru toate forțele, fie ele terestre, maritime sau aeriene (...)Forțele noastre aeriene trebuie să achiziționeze un sistem de arme de nouă generație care să poată îndeplini misiuni în toate sectoarele războiului aerian”, au insistat cei trei generali, după ce au amintit că „orientările militare și politice ale anumitor state(...) au testat din nou securitatea țărilor europene”.
Dacă Franța se declară pregătită, este rândul deputaților germani să decidă. Și, deocamdată, nu au vorbit încă. Iar unii sunt nemulțumiți de aranjamentul industrial al programului, care ar fi prea favorabil Franței.
De aici presiunea exercitată asupra deputaților Bundestagului de către Florence Parly, ministrul francez al Armatelor, cu ocazia celei de-a 3-a ședințe a Adunării Parlamentare franco-germane de la Strasbourg, din 5 februarie, scrie Opex 360.
De reținut că SCAF nu este singurul program derulat în cooperare cu Germania care are cunoaște întârzieri. Mai există, și cu o implicare și mai mare a industriei germane, programul viitorului tanc european de luptă MGCS (Main Ground Combat System), proiect care se află și el într-o situație și mai delicată.
„Din 2017, am avut un obiectiv extrem de ambițios: dotarea armatelor noastre cu mijloace de luptă de nouă generație, în domeniile terestre și aeriene. Acestea sunt proiecte cunoscute: sistemul aerian de luptă al viitorului și noul tanc de luptă al viitorului, care vor vedea lumina zilei între 2035 și 2040 - cu alte cuvinte, mâine ", a declarat optimist ministrul francez.
Și să adauge că, în ceea ce privește SCAF, a fost lansat un studiu de arhitectură în 2019 pentru a specifica dimensiunile sale, ceea ce nu este încă cazul pentru MGCS. Florence Parly a estimat că „un astfel de studiu arhitectural ar trebui să fie lansat în curând în acest an.
„Am conceput aceste proiecte în conformitate cu orientări foarte clare: aceste forme de cooperare sunt o cooperare între egali", a continuat ministrul francez.
„Aceste proiecte au fost concepute cu o distribuție industrială echilibrată între Franța și Germania, fie privind proiectul SCAF, fie proiectul MGCS ", a explicat ea.
„Armatele noastre au o nevoie urgentă” de acest echipament dezvoltat în cadrul acestei cooperări, dar este vorba și de „proiecte industriale” care implică „zeci de miliarde de euro, zeci de mii de locuri de muncă, cu perspective de export ", a spus doamna Parly, care a susținut apoi argumentul responsabilității colective pentru a „construi această Europă a Apărării pe care o solicită cele două țări”.
Parly a insistat că votul parlamentarilor germani asupra demonstratorului SCAF „va avea o importanță decisivă și va trimite un semnal politic puternic privind voința celor două țări ale noastre de a construi o Europă a apărării”.
Aleșii din Bundestag se vor pronunța asupra acestei chestiuni în următoarele zile.