Post Brexit, cooperarea militară cu UE o va ști doar mama Omida

Post Brexit, cooperarea militară cu UE o va ști doar mama Omida

Luna aceasta, la Bruxelles, Michel Barnier, principalul negociator al UE cu Regatul Unit, a specificat rolul pe care fostul stat membru va fi chemat să-l joace în apărarea europeană.

De acum înainte, Marea Britanie nu va putea participa la proiecte europene de apărare decât în măsura în care această participare servește înainte de toate intereselor tehnologice și industriale ale Uniunii Europene.

El a amintit, de asemenea, că participarea britanicilor la misiunile UE va fi decisă de la caz la caz.

Prin urmare, tendința actuală pare să indice că nu se va acorda niciun tratament preferențial Regatului Unit în domeniul apărării.

În ciuda acestei declarații a lui Barnier, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, rămâne încrezător cu privire la viitorul cooperării militare cu UE și s-a angajat să compenseze pierderea influenței diplomatice și militare a Marii Britanii făcând din aceasta din urmă „ un vecin și mai bun (decât înainte)”pentru UE.

Pentru a atinge acest obiectiv, el a spus că dorește să se bazeze pe NATO, OSCE și Consiliul European. Această idee se înscrie în dinamica unui consiliu european de securitate inițiat de Franța și Germania.

Cu toate acestea, în timpul negocierilor din noiembrie, scrie Nemrod-Ecds, Raab a insistat că UE nu este singura opțiune de cooperare militară pentru Regatul Unit, făcând o referire specială la Japonia, India și la Coreea de Sud, care oferă parteneriate în condiții mai puțin restrictive decât Franța și Statele Unite.

Analiștii și părțile interesate din sectorul privat consideră că este puțin probabil să apară o cooperare a Londrei cu UE, pe termen scurt.

Într-un interviu pentru Defense News , Paul Everitt, directorul ADS, organizație comercială care reprezintă industriile aerospațiale, de apărare, securitate și spațiu din Regatul Unit, a expus numeroasele obstacole care împiedică stabilirea cooperării.

El a insistat asupra chestiunii accesului industriei britanice a apărării la fondul european de apărare, considerând că discursurile premierului Boris Johnson nu lasă prea multe speranțe în această privință, întrucât Johnson consideră că țara nu are nevoie de acest fond.

Poziția premierului este în contradicție puternică cu cuvintele lui Ben Wallace, fostul secretar de stat britanic pentru apărare, care, în septembrie anul trecut, a regretat că subfinanțarea cronică și viziunea pe termen scurt a liderilor au „golit de substanță” armata britanică.

Potrivit lui Paul Everitt, această situație este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ieșirea din UE va antrena o scădere a vânzărilor pe această piață, care va trebui completată de investiții semnificative în acest sector.