Primul ministru Boris Johnson a convenit, joi, să publice cât mai curând posibil un raport mult așteptat „cu privire la posibile interferențe rusești în politica britanică”, a spus purtătorul de cuvânt din 10 Downing Street.
Redactat de Comisia parlamentară pentru Informații și Securitate (ISC), acest raport sensibil de 50 de pagini examinează activitățile rusești, inclusiv eventuale ingerințe în referendumul privind Brexit din 2016, câștigat cu un procent de 52% de tabăra „leave”.
Publicarea documentului fusese împiedicată în decembrie trecut, această comisie fiind dizolvată înainte de alegerile legislative.
Publicarea raportului nu a putut interveni înainte de a fi reformată comisia. Ceea ce se va întâmpla săptămâna viitoare, a precizat purtătorul de cuvânt al premierului britanic.
„Publicarea (a raportului) va fi treaba noii comisii, dar noi îi încurajăm să publice acest raport cât mai curând posibil”, a spus purtătorul de cuvânt.
Numirile în noua Comisie de Informații și Securitate urmează să fie publicate joi, înainte de a fi votate de parlamentari, luni și marți. Membrii vor desemna apoi președintele lor.
Comisia a lansat ancheta în noiembrie 2017 și a transmis raportul său premierului la jumătatea lunii octombrie, potrivit fostului președinte Dominic Grieve.
La începutul lunii noiembrie, guvernul a fost criticat pentru că nu a dorit să publice raportul înainte de alegerile din 12 decembrie și a invocat îngrijorări cu privire la securitatea națională.
Ancheta ISC viza să răspundă îngrijorărilor în legătură cu subiectul interferențelor în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi impactul campaniilor de dezinformare presupuse a proveni din Rusia.
Otrăvirea în 2018 a fostului agent rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury (sud-vest), pe care Londra a atribuit-o Moscovei, a alimentat aceste îngrijorări privind ingerințele Rusiei.
Rusia a negat orice implicare în cazul Skripal, dar acest incident a dus la un val de expulzări încrucișate de diplomați între Londra și aliații săi, și Moscova.
Londra a acuzat Moscova că a folosit un agent neurotoxic, Noviciok, o substanță dezvoltată în perioada sovietică.
Kremlinul a negat furibund și a cerut dovezi sau scuze. Uniunea Europeană a sprijinit poziția britanică în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia.