Porumbul organic românesc se vinde tot mai bine în SUA
- Laura Ionescu
- 14 aprilie 2016, 10:41
America exportă mai multe cereale decât orice altă țară, dar cerealele organice sunt importate din țări precum România și India, iar achiziţiile din aceste țări s-au dublat anul trecut, informează Bloomberg, citând datele furnizate de Guvernul SUA.
Cererea pentru cerealele organice a crescut, astfel că importatorii profită de dolarul puternic pentru a-și majora achizițiile de peste hotare, potrivit Agerpres.
Datele furnizate de Departamentul american al Agriculturii (USDA) arată că importurile de porumb organic s-au triplat anul trecut, ajungând la 303.645 tone, în principal din România și Turcia.
În plus, achizițiile efectuate în lunile ianuarie și februarie ale acestui an au fost de cinci ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut.
De asemenea, în 2015 importurile de soia organică, în principal din India și Ucraina, au crescut cu 45%, până la 317.284 tone, iar în primele două luni ale acestui an s-au dublat. În total, valoarea importurilor de porumb și soia organice s-a ridicat anul trecut la 353,5 milioane de dolari.
Producţia organică, de peste două ori mai scumpă
Odată cu creșterea cererii se majorează și diferența de preț între culturile organice și cele convenționale. Prețurile spot la porumb furajer organic a fost, în medie, de 8,06 dolari per bushel în săptămâna care s-a încheiat la 26 martie, comparativ cu prețul 3,77 dolari pentru porumbul convențional înregistrat marți la Chicago Board of Trade.
În ceea ce privește soia organică, prețul mediu este de 17,04 dolari pe baniţă, față de 9,55 dolari per bushel pentru varianta convențională.
În pofida acestei diferențe de preț, furajele organice reprezintă o mică parte din oferta de cereale de pe piața americană. De exemplu, în 2014, doar 0,2% din suprafețele cultivate cu porumb și soia în SUA au fost alocate soiurilor organice.
Unul dintre motive îl reprezintă costurile asociate cu renunțarea la semințele modificate genetic, precum și la îngrășămintele pe care majoritatea fermierilor americani le utilizează. Producția la hectar pentru culturile organice este mai mică și există un risc crescut de pagube provocate de dăunători și buruieni. În plus, tranziția de la culturile convenționale la cele organice durează trei ani, perioadă în care costurile vor fi mai mari iar cerealele recoltate nu vor primi un preț similar cu cel pentru culturile organice.