Porumbeii: noii „doctori” pentru descoperirea cancerului la sân? Incredibili de eficienți în analiza mamografiilor!

Porumbeii: noii „doctori” pentru descoperirea cancerului la sân? Incredibili de eficienți în analiza mamografiilor!

Cancerul continua sa fie una dintre cauzele principale de deces. Descoperirea unei tumori in faza initiala este extrem de importanta, intrucat permite doctorilor aplicarea unor metode care s-o elimine si sa redea complet sanatatea celor afectati. Din acest motiv metodele folosite pentru diagnosticarea unei tumori sunt in plina evolutie si multi sunt cei care incearca sa efectueze studii noi si curajoase. Printre acestia se numara si cei care au „antrenat” un grup de porumbei in a descoperi formatiunile canceroase in imagini, cum ar fi mamografiile. Porombeii au ajuns sa fie cel putin la fel de capabili ca si cei mai pregatiti medici.

Cancerul, sub diversele sale forme, continua sa fie una dintre principalele cauze de deces. Motivele sunt multe si cauzele, la randul lor, extrem de diversificate. S-au investit si continua sa se investeasca bani multi in gasirea metodelor celor mai eficiente de a trata diversele forme tumorale, dar si de a descoperi un cancer intr-o faza preliminara, cand inca este localizat si poate fi tratat cu succes. Descoperirea unei tumori de cativa milimetri poate duce la vindecarea completa folosind metode care nu au efectele secundare extrem de neplacute care afecteaza intreaga viata a celor afectati de aceasta teribila problema.

Una dintre metodele folosite este, cel putin in cazul unui cancer la san, una dintre cele mai raspandite forme de cancer la femei, analiza mamografiilor – imagini ale tesutului mamar, in care medicii cauta modificari maligne ale tesutului, incercand sa le descopere atunci cand acestea sunt inca in faza initiala – adica cu dimensiuni de cativa milimetri.

Analiza imaginilor este insa dificila si, de multe ori, chiar si cei mai specializati medici, se pot insela. Erorile sunt de doua feluri: falsuri pozitive, atunci cand medicii detecteaza o forma canceroasa, insa in realitate aceasta nu exista, si falsuri negative, atunci cand pare totul in regula, insa in realitate exista deja o mica particica a sanului cuprinsa de cancer.

Ne puteți urmări și pe Google News

In acest context, unui grup de cercetatori de universitatea din Iowa, SUA, i-a venit o idee incredibila: antrenarea unui grup de....porumbei in a descoperi formatiuni canceroase in imagini ale sanului, de exemplu in mamografii.

Pe ce anume se bazau cercetatorii? Pe capacitatea porumbeilor in a se orienta. Acestia au o capacitate incredibila in a folosi informatiile care provin din mediul inconjurator pentru a se deplasa in spatiu. Nu degeaba porombeii au fost folositi inclusiv ca postati care transportau meaje dintr-un loc in altul.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent in revista PLOS One, titlul articolului fiind: „Pigeons (Columba livia) as Trainable Observers of Pathology and Radiology Breast Cancer Images”.

Cum au procedat cercetatorii? Au instruit un grup  de 16 purumbei, pe baza unei metode care premia cu mancare porumbeii atunci cand intr-o imagine acestia reuseau sa descopere formatiunea canceroasa. Porumbeii loveau cu ciocul niste butoane cand descopereau in imagine o tumoare.

Porumbeii erau izolati de cercetatori, pentru a se evita influentarea lor in urma reactiei  celor din urma.

Imediat dupa o prima faza de antrenament porumbeii erau capabili deja sa descopere 50% din formatiunile tumorale.

Dupa 15 zile insa reuseau, in urma perfectionarii capacitatii de a descoperi in imagini tumoarea, sa descopere 85% din formatiuni, iar dupa 25 de zile se ajungea la 90%. O performanta cam la fel de buna ca si cea a specialistilor!

Evident, 90% nu este inca suficient pentru a fi siguri ca metoda poate fi aplicata cu succes. Totusi, folsirea porumbeilor pentru a verifica ce fel de imagini pot fi folosite pentru a ne apropia de 100% de cazuri rezolvate ar putea sa fie extrem de importanta.

Porumbeii ii pot deci ajuta pe specialisti, fiind aliati ai acestora, in perfectionarea metodelor de descoperire a inamicului, a cancerului, care poate fi extirpat fara consecinte neplacute pentru cei afectati.

Poate intr-o zi vom ajunge sa extirpam cancerul inclusiv cu ajutorul porumbeilor – ar fi desigur o zi in care acestia ar merita cel putin un monument pe care....il vor sarbatori la randul lor cu clasica metoda cu care porumbeii trateaza majoritatea statuilor.

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro