De ce este periculoasă hrănirea porumbeilor. Explicația unui parazitolog

Sursă foto: arhiva EVZ

De ce nu este bine să dăm de mâncare la porumbei. Hrănirea porumbeilor poate contribui la transmiterea unor boli infecțioase. Porumbeii pot fi purtători de diferite bacterii, viruși sau paraziți care pot fi transmiși altor animale sau oameni prin intermediul hranei pe care o consumă sau a fecalelor lor, a spus parazitologul Edward Bartuli.

Este important să se acorde atenție igienei și să se folosească hrană de calitate pentru a preveni apariția acestor infecții. Este recomandat să se mențină o distanță de siguranță față de porumbeii sălbatici sau bolnavi pentru a evita contactul direct cu aceștia.

De ce nu este bine să dăm mâncare la porumbei

Cei cărora le place să hrănească porumbeii străzii riscă să facă psitacoză, numită în mod obișnuit boala papagalului. Medicul, parazitologul Edward Bartuli a spus că mulți pacienți se confruntă cu această problemă primăvara, când apar mai mulți porumbei.

Sursa: Pixabay

„Aceasta este o boală infecțioasă acută comună oamenilor și animalelor. Se manifestă ca leziuni ale sistemului nervos central și uneori ale plămânilor. Acesta este un tip de intoxicație. Se caracterizează prin creșterea temperaturii corpului, mărirea dimensiunii splinei, ficatului etc. Boala se transmite de către păsări prin praful din aer”, a spus medicul.

Când apar simptomele

Refuzul de a hrăni porumbeii este principala măsură de prevenire a contractării psitacozei, a subliniat medicul. Dacă simptomele unei boli infecțioase apar după hrănirea păsărilor, el ne recomandă să merge, de urgență la spital.

Sursa foto: dreamstime.com

Cei care hrănesc porumbei riscă să se confrunte și cu salmoneloza aviară. Această boală este cauzată de bacteriile din genul Salmonella, care pot fi prezente în fecalele păsărilor. Persoanele care intră în contact cu aceste fecale sau cu produse contaminate pot dezvolta simptome precum febră, diaree, vărsături și dureri abdominale.

Amenzi mari pentru cei care hrănesc porumbeii

Persoanele care dau mâncare la păsări riscă să fie și amendate de autorități. „Agenții din cadrul Serviciului Proximitate au fost la câteva astfel de cazuri în cartierul Giuleşti, la graniţa cu Crângaşi. Au primit mai multe sesizări din partea unor cetăţeni de bună credinţă. Care nu mai suportă mizeria provocată de porumbeii hrăniţi chiar de vecinii lor!”, transmit autorităţile.„Aşadar, facem apel la bunul simţ şi la responsabilitate: Nu mai hrăniţi porumbeii, în caz contrar vom fi nevoiți să vă amendăm!”, a transmis Primăria Sectorului 6.

Primăria anunță amenzi care pot ajunge până la suma de 5.000 de lei. Iar acestea se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, potrivit Public News Service.