Un port uriaș din Europa a ajuns în paragină. Orașul Grimsby, situat pe malul sudic al râului Humber, lângă Kingston, în nordul Angliei, a fost construit în mare parte din banii aduși produși din industria pescuitului.
Un port uriaș din Europa a ajuns în paragină. Acum portul pare abandonat, fiind aproape de faliment după ce pescarii au dispărut unul după altul, și o dată cu ei și toate afacerile generoase care au apărut în paralel cu această industrie.
Aproximativ 70 la sută dintre locuitorii orașului au votat pentru Brexit, sperând că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, le va aduce bani și mai mulți, nemaifiind vorba de respectarea unor cote de pescuit.
”Promisiunile Brexitului au făcut să pară că toată lumea va avea voie să prindă mai mulţi peşti. Şi nu aşa s-a întâmplat”, spunea Bryce Stewart, ecologist marin.
La șapte ani de la referendumul de ieșire a Marii Britanie din Uniunea Europeană, toți cei care au votat ”pentru” sunt dezamăgiți. Pescuitul nu le-a adus mai mulți bani, după ce peștele din zona de coastă a fost pescuit fără niciun discernământ.
Declinul portului Grimsby a venit și el repede. Oamenii și-au vândut bărcile pentru a putea supraviețui, după care s-au angajat la diverse fabrici din zonă. Apoi, toate celelalte afaceri adiacente, cafenele, restaurante sau alte zone de agrement, s-au închis rând pe rând.
Pentru a putea acoperi consumul de pește, Marea Brutanie importă peste 70 la sută din Norvegia.
Un port uriaș din Europa a ajuns în paragină. Falimentul Portului Grimsby
Patrick Salmon, un vânzător de peşte, spune că industria pescuitului a fost atât de grav afectată de Brexit încât că a ajuns „mai prăpădită decât industria producătoare de maşini care tund iarba".
Un afacerist local, Andrew Kay care participă la licitațiile de pește pentru a putea aproviziona restaurantele din oraș, susține la rândul lui, că declinul este unul evident.
Grimsby, cândva inima afacerilor din Marea Britanie cu fructe de mare şi cel mai mare port maritim al Europei, a ajuns o umbră a ceea ce a fost anterior.
„Este trist ce s-a întâmplat cu industria pescuitului. Acum, abia dacă se mai poate susţine afacerea unei cafenele aici”, a relatat Kay, potrivit Mediafax.